Voor al uw deviezen de beste adviezen: Paul van voren, van achteren D'Hoore
Foto Gie Knaeps
'Er wordt tegenwoordig Monopoly gespeeld met bedrijven'
Waarheen met uw geld? Om te beginnen naar het grote Paul D'Hoore -interview: 'Ik heb geen idee hoeveel ik in 2006 heb verdiend.'
Halfweg 2002 componeerde Onze Man een deerniswekkend de profundis over 'de slachting op de beurs'. De Bel20 en de Nasdaq waren vervaarlijk naar beneden gedonderd, het bloed 'vloeide bij beken', beleggers hadden last van rode vlekken en eczeem op vreemde plaatsen of hadden al een halfjaar hun Allerliefste niet meer aangeraakt omdat hun hobo d'amore het schetteren achterwege liet. Uit eerlijke schaamte over de beurskoersen, welteverstaan, niet vanwege dat eczeem.
Hopelijk hebt u zijn jammerklacht toen opgevat als een strong buy -advies: wie half 2002 zijn hele hebben en houden op de Bel20 parkeerde, heeft zijn vermogen sindsdien zien verdubbelen! Ga zelf maar eens kijken op één van de vele informatiesites voor beleggers en roep de evolutie van de Bel20 in de laatste drie jaar eens op. Dat stijgt maar en dat stijgt maar, himmelhoch juichen de beurskoersen! Het is Paul D'Hoore , eerstaanwezend beursgoeroe van de openbare omroep, evenmin ontgaan. Grijnzend, met een glas champagne in de aanslag, staat hij op de cover van zijn nieuwe boek onder de veelzeggende titel: '179 % hoger' . 'En u?' staat er net niet bij, maar je zíét het 'm denken. Tijd voor wat beleggingsadvies.
Disclaimer: in wat volgt wordt geopperd dat op de beurs beleggen een uitstekend idee is. Gezien onze voorgeschiedenis zou dat weleens kunnen betekenen dat u uw geld maar beter in een sok stopt en onder uw matras verbergt.
PAUL D'HOORE (lacht) « Daar is wat voor te zeggen. Ik vraag me af op hoeveel familiefeestjes er dit jaar weer over aandelen gesproken is. Na de crash van 2001 heeft iedereen een paar jaar moeten zwijgen over beleggingen, omdat altijd wel íémand in de familie er zijn broek aan had gescheurd.
» Ik vrees dat aandelen weer bespreekbaar zijn geworden: dan is voorzichtigheid geboden. Al durf ik te denken dat de beurs nog wel kan stijgen, en misschien zelfs heel hard. Maar voorspellen kan je het nooit. De beurs is geen machine die daar zelfstandig staat te draaien. Het is een machine die draait omdat wij - jij, ik, alle anderen - er iets mee dóén. Op dit moment is mijn inschatting: als iedereen rustig blijft, zal de machine verder blijven draaien. En kunnen wij misschien weer vijf of tien procent verdienen. Alleen kan ik niet garanderen dat iedereen rustig blijft.»
HUMO De hamvraag is natuurlijk: loont het de moeite om nu nog op de trein stappen? De Bel20 staat op zijn hoogste peil in tien jaar!
D'HOORE « Op basis van de economie vandaag en de prijs van de beurzen, is de beurs niet duur. Nog steeds niet.»
HUMO Dus: niet wachten tot het slecht gaat?
D'HOORE « Hoelang ga je dan moeten wachten? Zet nu alvast een stapje . Maar het is zeker níét het moment om je spaarboekje leeg te halen en helemaal op de beurs te investeren. Hou wat kruit droog voor als het over een jaar, of twee jaar, weer wat slechter gaat.
» Voorlopig is de beurs gestaag aan het stijgen. We hebben nog geen schokken gezien, of felle overdrijvingen. Ik heb inmiddels wat ervaring op de beurs; als ik het heb over overdrijvingen, dan heb ik het over grote aandelen die op één dag sprongen van tien procent en meer maken. Omdat er dan zot gekocht wordt, door mensen die niet naar de prijs kijken maar dat aandeel moeten hebben! Mensen die nu al een daling voorspellen, zijn volgens mij mensen die per se als eerste die daling voorspeld willen hebben.
» Trouwens: wat kan er nog allemaal gebeuren voor die daling er komt? Het einde van de internetzeepbel was ook twee jaar lang aangekondigd, maar in die twee jaar zijn er wel nog waanzinnige dingen gebeurd. Je zag de koersen loodrecht stijgen! Als iemand je nu aanraadt om je aandeel te verkopen voor 50 euro, en vervolgens stijgt het tot 200, dan is dat een idiote voorspeller geweest. Ook al valt dat aandeel daarna terug naar 5 euro.»
U vindt het volledige interview in Humo 3461