abonneren
proefnummer
contact
Paul D'Hoore
veelgestelde vragen
grafieken
Kvraagetaan ...
startpagina
TOEGANG NIEUWSBRIEF
uw abonneenummer:
uw paswoord:

Aan den arrivee ! is een rubriek in B€UR$$UCC€$, over aanbevolen aandelen die inmiddels zijn overgenomen.

Hier volgt een overzicht:

B€UR$$UCC€$ - nr. 743 –21 maart 2023

Univar Solutions - rendement: 10 % in drie maanden

  Op 13 december 2022 heb ik in ‘Beurssucces’ Nr. 730 gesuggereerd om Univar Solutions op te pikken als overnamedoelwit. Het aandeel kostte toen 32,75 dollar. (...)
  De kogel is door de kerk. Apollo sleept de buit binnen. Univar heeft ingestemd met een overnameprijs van 36,15 dollar per aandeel.
  Dat levert ons dus een snelle winst op van 10,38 %. (...)
  Dat brengt me naadloos bij een ánder overnameverhaal. Óók vorige week, heeft (...) 

B€UR$$UCC€$ - nr. 731 –20 december 2022

Horizon Therapeutics - rendement: 20 % in één week

  Soms gaat het snel. Héél snel. In mijn beursbrief van 6 december heb ik gewezen op Horizon Therapeutics als overnameprooi. Amper zes dagen later, heeft de Amerikaanse geneesmiddelenproducent ingestemd met een overnamevoorstel van Amgen.
  De overeengekomen overnameprijs bedraagt 116,50 dollar per aandeel. Dat is 20,29 % méér dan de beurskoers op 6 december. (...) 
  Telkens als een potentiële prooi effectief wordt overgenomen, probeer ik een volgend doelwit naar voren te schuiven. Misschien moet je nu even een blik werpen op (...)

 

B€UR$$UCC€$ - nr. 719 –27 september 2022

Aveve Group - rendement: 13 % in vier weken

  Vier weken geleden heb ik gewezen op het Britse softwarebedrijf Aveva als mogelijke overnameprooi. Hoofdaandeelhouder Schneider Electric had toen zijn intentie bekendgemaakt om een bod uit te brengen op de resterende 40,9 % van de aandelen Aveva. Maar een intentie is natuurlijk nog geen effectief bod…
  Voor een hoofdaandeelhouder zoals Schneider Electric is het áltijd interessant om een florerende dochter ván de beurs te halen. Daarom achtte ik het aandeel Aveva wel een gokje waard. Dat heeft geloond.
  Schneider Electric gaat een overnamebod uitbrengen van 3.100 pence per aandeel in cash. Dat is 13 % boven de beurskoers van vier weken geleden. (...)
  Nu we weer een Brits overnameverhaal tot een goed einde hebben gebracht, kunnen we in onze portefeuille een plaatsje vrij maken voor een nieuwe overnamekandidaat. Daarvoor kunnen we terecht bij (...)


B€UR$$UCC€$ - nr. 712 –9 augustus 2022

Mediclinic - rendement: 15 % in minder dan twee maanden

  Bingo! De Zuid-Afrikaanse ziekenhuisuitbater Mediclinic, die ook een beursnotering heeft in Londen, stemt in met een verhoogd overnamebod van zijn hoofdaandeelhouder Remgro.
  De biedprijs bedraagt 504 pence per aandeel. Dat is 15,33 % boven de beurskoers van 14 juni, toen ik jou heb gewezen op Mediclinic als overnamedoelwit.
  Over de afloop van een overnamesaga bestaat nooit zekerheid. Maar als het gaat om een hoofdaandeelhouder die een poging onderneemt om een bedrijf ván de beurs te halen, is de kans op beurssucces altijd groter. Een hoofdaandeelhouder weet zéér goed waarom hij dat wil en hoe veel dat mag kosten. (...) 
  Het lijkt me aannemelijk dat dit overnameverhaal nog een logisch vervolg krijgt. (...)


B€UR$$UCC€$ - nr. 692 –1 maart 2022

Tegna - rendement: 137 % in minder dan twee jaar

  Tegna is een Amerikaans mediabedrijf dat 64 tv-stations en 4 radionetten exploiteert. Daarmee bereikt de onderneming 39 % van de Amerikaanse gezinnen.
  Op 7 april 2020 (in Nr. 601) heb ik Tegna aangestipt als potentiële overnameprooi. Het aandeel kostte toen 10,12 dollar. Nu heeft Tegna ingestemd met een bod van 24 dollar per aandeel. Wie in april 2020 toehapte, boekt 137 % winst in minder dan twee jaar.
  Geld verdienen met aandelen Tegna, was dus gewoon een kwestie van geduld oefenen, zoals zo vaak het geval is op de beurs. (...)
  Tegna heeft bij de onderhandelingen een ticking fee weten te bedingen. Dat is een middeltje om overnemers tot spoed aan te zetten en procedures niet te laten aanslepen. Hoe langer het duurt alvorens de overname is afgerond, hoe hoger de overnameprijs oploopt. (...)
  Kortom: als aandeelhouder heb je er eigenlijk belang bij dat de afronding van de overname zo lang mogelijk op zich laat wachten. Als het nog exact één jaar zou duren, ontvang je als aandeelhouder in het totaal 24,605 dollar per aandeel. Dat is 2,52 % bovenop de afgesproken overnameprijs. (...)


B€UR$$UCC€$ - nr. 688 –1 februari 2022

Accell Group - rendement: 185 % in minder dan vier jaar

  De Nederlandse fietsenfabrikant Accell verdwijnt vrijwel zeker ván de beurs. De belangrijkste aandeelhouder, Teslin Capital Management, slaat de handen ineen met de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR en brengt een overnamebod uit tegen 58 euro per aandeel.
  De beleggers zullen wellicht gretig ingaan op dat bod. Het is een prijs die nooit eerder op de beurs is gehaald. Iedereen kan dus met winst uitstappen.
  Zelf heb ik Accell in mijn beursbrief nog ‘koopwaardig’ genoemd op 13 maart 2018 (Nr. 501). Het aandeel kostte toen 20,30 euro. Als je toen bent ingestapt, kan je nu – bijna vier jaar later – je aandelen verkopen met 185 % winst.
  Ondanks de mooie winst, nemen we toch met een traan in het oog afscheid van Accell. Teslin en KKR staan er niet om bekend dat ze ánderen rijk willen maken. Als ze aan jou en mij 58 euro per aandeel aanbieden, zijn ze er rotsvast van overtuigd dat ze er daarna zelf nog véél meer uit kunnen halen. (...)B€UR$$UCC€$ - nr. 680 –30 november 2021

Resilux - rendement: 422 % in twaalf jaar

  Snelle winst is leuk. Elke belegger vindt het fijn als zijn aandelen snel 20 of 30 % stijgen.
  Toch valt er véél meer winst te behalen met aandelen die je jarenlang in portefeuille houdt.
  Ik heb voor het eerst op Resilux gewezen in mijn beursbrief van 13 oktober 2009. Het aandeel van de Vlaamse producent en recycleerder van plastic flessen kostte toen 45 euro. Daarna heb ik twaalf jaar lang geschreven dat je Resilux mocht houden en eventuele koersdalingen moest aangrijpen als aankoopkansen.
  Nu ligt er een overnamebod op tafel tegen 235 euro per aandeel. Dat is een ruime ver-VIJF-voudiging van die 45 euro uit 2009. Een waardestijging met 422 % in 12 jaar. Daar bovenop heeft Resilux ook élk jaar een fraai dividend uitgekeerd! (...)


B€UR$$UCC€$ - nr. 670 –21 september 2021

Kansas City Southern - rendement: 67 % in elf maanden

  Terminus in zicht! De Amerikaanse treinmaatschappij Kansas City Southern is voor de tweede keer van huwelijkspartner gewisseld en teruggekeerd naar zijn eerste liefde, Canadian Pacific Railway.
  Kansas City Southern en Canadian Pacific hadden elkaar al eens eeuwige trouw beloofd op 22 maart 2021. Maar toen verscheen Canadian National Railway aan het balkon, met een nóg mooiere serenade en een nóg grotere bos bloemen. Kansas City Southern ging overstag en dumpte Canadian Pacific.
  Het vervolg van de romance heb je op de voet kunnen volgen in mijn beursbrief. Kort samengevat komt ’t erop neer dat de toezichthouder niet bereid was om Canadian National dezelfde snelpas te bezorgen om de overname af te ronden via een ‘voting trust’. Een overname door Canadian National zou dus zéker langer duren en meer onzekerheden meebrengen.
  Kansas City Southern heeft voor zekerheid en snelheid gekozen. Liever 300 dollar per aandeel in de hand dan 325 dollar in de lucht. Canadian National houdt aan de romance een gebroken hart over én een verbrekingsvergoeding van 700 miljoen dollar.
  De vele verwikkelingen hebben ook de aandeelhouders van Kansas City Southern een extraatje opgeleverd. Bij de eerste verloving haalden we een rendement van 53 % na vijf maanden. Nu stijgt het rendement naar 67 %, maar we hebben er elf maanden op moeten wachten. Dat hebben we met plezier gedaan.

 


B€UR$$UCC€$ - nr. 663 –3 augustus 2021

AKKA Technologies - rendement: 145 % in negen maanden 

  Weer een overnameverhaal met een happy end! Op 13 oktober 2020 heb ik AKKA Technologies voorgesteld. De Europese marktleider in technologieconsulting werkt voor bedrijven in de luchtvaart, chemie, elektronica, energie, spoorwegen, kernenergie, farmacie, defensie, telecom…
  Ik noemde AKKA  “koopwaardig, bij voorkeur ónder 20 euro”. Dat was doorlopend mogelijk van 15 oktober tot 9 november 2020. Het aandeel bereikte in die periode zelfs nog een bodemkoers van 15,10 euro.
  Nu gaan de hoofdaandeelhouders in op een overnamevoorstel van de Zwitserse uitzendgroep Adecco. 
  Adecco biedt 49 euro per aandeel AKKA. De biedprijs levert een meerwaarde op van 145 %. (...)

 

B€UR$$UCC€$ - nr.655 –18 mei 2021

MAN - rendement: 76 % in zeven maanden 

  Op 28 april 2020 heb ik jou gewezen op een makkelijke manier om snel geld te verdienen met aandelen van de Duitse vrachtwagenbouwer MAN.
  MAN is voor 94,36 % in handen van Traton, de verzelfstandigde bus- en vrachtwagendivisie van Volkswagen. 
  Het was de bedoeling van Traton om nog in 2020 een uitrookbod te lanceren op de resterende 5,64 % van de aandelen MAN. Op 17 september meldde Traton onverwacht dat het zijn plan voor een “merger squeeze-out” uitstelde naar 2021.
  Uiteraard tuimelde de koers van MAN meteen lager. Daarom heb ik mijn aankoopsuggestie nog eens herhaald in mijn brief van 20 oktober 2020. Het aandeel MAN kostte toen 40 euro.
  Voorzichtigheidshalve ging ik ervanuit dat Traton op de proppen zou komen met een “passende vergoeding” ergens tussen 42 en 48 euro. Al hoopte ik stilletjes op méér.
  Het is dan ook een zeer aangename verrassing dat Traton 70,68 euro per aandeel MAN voorstelt. De vergoeding ligt 76,7 % bóven de beurskoers van zeven maanden geleden. (...)

 

B€UR$$UCC€$ - nr. 651 –20 april 2021

Suez - rendement: 35 % in zeven maanden

  Hoe vuiler de oorlog... hoe hoger de overnameprijs!
  Maandenlang hebben de Franse milieubedrijven Suez en Veolia Environnement een smerige juridische oorlog uitgevochten.
  Suez gebruikte de vuilste trucs om een overname door Veolia te voorkomen. Of was het alleen maar een 'spel' om de biedprijs op te drijven?
  Op 8 september 2020 heb ik gesuggereerd om Suez aan te kopen. Het aandeel kostte toen 15,125 euro. Ik heb je vooral op het hart gedrukt om nadien je aandelen zéker bij te houden en vertrouwensvol de uitkomst van het overnamegevecht af te wachten.
  Nu zijn Suez en Veolia het eens over een overnameprijs van 20,50 euro. Dat is ruim 35 % hoger dan de beurskoers van zeven maanden geleden. (...)

 

B€UR$$UCC€$ - nr. 626 – 20 oktober 2020

Navistar - rendement: 99 % in minder dan een half jaar

…en op het einde winnen de Duitsers. Of zijn de Amerikanen de échte winnaars? In elk geval zijn ook wíj triomfator bij de overname van de Amerikaanse vrachtwagenbouwer Navistar door de Duitsers van Traton.
Traton is de wereldmarktleider in de verkoop van zware vrachtwagens. De groep is eigenaar van de merken Scania en MAN.
Het stond in de sterren geschreven dat Traton vroeg of laat een poging zou ondernemen om Navistar in te lijven. Daarom heb ik op 28 april (Beurssucces Nr. 604) gesuggereerd Navistar aan te kopen. Met de toevoeging dat de overname “in het slechtste geval nog enkele jaren op zich kon laten wachten.” Het aandeel Navistar kostte toen 22,36 dollar.
We hebben uiteindelijk maar enkele maanden geduld moeten oefenen. (...) Traton verhoogde zijn biedprijs in extremis nog tot 44,50 euro. Dat is 99,01 % hoger dan de beurskoers op 28 april.
Als een aandeel wordt overgenomen, ga ik altijd op zoek naar een nieuwe prooi. Misschien moet je eens kijken naar (...)

B€UR$$UCC€$ - nr. 581 – 13 november 2019

Osram Licht - rendement: tussen 18 en 66 %

  Het is zo ver! De Oostenrijkse producent van computerchips, halfgeleiders en sensoren ams AG heeft zijn overnamebod op Osram Licht op gang geschoten. Tot 5 december krijg je de kans om je aandelen aan AMS aan te bieden voor 41 euro per stuk.

  Ik heb jou op 26 maart gewezen op de mogelijkheid om met Osram in te spelen op een nakend overnameverhaal. Het aandeel kostte toen 34,75 euro. Toen Osram een week later terugviel tot 30,68 euro, heb ik die opinie uiteraard herhaald en bevestigd! Wie toen kocht, strijkt nu een overnamepremie op van 33 %. Koelbloedige bodemvissers konden Osram in juni 2019 zelfs nog aan de haak slaan tegen 24,60 euro en halen een rendement van 66 %.


B€UR$$UCC€$ - nr. 499 – 27 februari 2018

Realdolmen - rendement: 98 % in minder dan twee jaar

  Het Vlaamse informaticabedrijf Realdolmen zit in de laatste rechte lijn van zijn beursbestaan. De hoofdaandeelhouders, de familie Colruyt en het investeringsfonds QuaeroQ, hebben ingestemd met een overnamebod van de Franse groep GFI Informatique.

  We mogen zeker niet klagen. In mijn brief van 31 mei 2016 (Nr. 416) noemde ik Realdolmen koopwaardig bij de toenmalige beurskoers van 18,675 euro. GFI Informatique biedt nu 37 euro per aandeel. Dat is 98 % hoger dan de toenmalige beurskoers.

  Ook in elk daaropvolgend artikel over Realdolmen bleef het aandeel ‘koopwaardig’. Álle kopers van aandelen Realdolmen van de laatste twee jaar zijn dus winnaar. De een nog wat méér dan de ander.

  Toch vind ik het jammer dat Realdolmen binnenkort van de beurs verdwijnt. Het potentieel van het bedrijf is nog bijlange niet uitgeput. (…)

  Merkwaardig genoeg is Realdolmen zélf op zoek gegaan naar een overnemer. Dat is jammer. In zo’n situatie kan je natuurlijk nooit het onderste uit de kan halen. Na een partijtje playing hard to get had de overnameprijs aanzienlijk hoger kunnen liggen. (…)

B€UR$$UCC€$ - nr. 483 – 31 oktober 2017

Vexim - rendement: 150 % in 16 maanden

  De beurscarrière van Vexim loopt op haar laatste benen. Het Franse medtechbedrijf is gezwicht voor een overnamebod van de Amerikaanse specialist in medische technologie Spyker.

  Vexim is de bedenker en ontwikkelaar van SpineJack. Dat implantaat uit titanium wordt ingebracht bij mensen met een ingedeukte ruggenwervel.

  De SpineJack van Vexim is sinds 2008 goedgekeurd voor commercialisering in Europa. Volgend jaar gaat Vexim bij de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) zijn dossier indienen om de SpineJack ook in de Verenigde Staten te mogen lanceren. Voor Spyker is het dus het ideale moment om Vexim in te lijven: vóór het bedrijf winstgevend is en vóór het op de Amerikaanse markt actief is.

 De biedprijs bedraagt 20 euro per aandeel. Vorig jaar heb ik in maart en april aangeraden om het aandeel Vexim op te pikken tegen 8 euro of lager. Dat was herhaaldelijk mogelijk in de maanden juni en juli. Als je dat hebt gedaan, mag je na 16 maanden afscheid nemen van Vexim met een meerwaarde van 150 %.


B€UR$$UCC€$ - nr. 483 – 31 oktober 2017

Refresco - rendement: 42 % in 1 jaar

  Voilà! ’t Is gebeurd! Mijn verwachting is uitgekomen. Ik heb altijd vermoed en geschreven dat Refresco zou instemmen met een overnamevoorstel áls er een 2-tje vooraan zou komen te staan in de biedprijs. De transactie gaat door tegen 20 euro rond.

  De investeringsmaatschappij PAI Partners is uiteindelijk drié keer komen aankloppen bij de Nederlandse producent van frisdrank en water. De eerste keer dateert van vóór de beursgang van Refresco, in maart 2015. (…)

  Een half jaar geleden klopte PAI ten tweede male op de deur van Refresco. PAI wou Refresco overnemen voor 17,30 euro per aandeel. Volgens Refresco “verdiende dat voorstel geen verder onderzoek”. Het werd prompt in de papiermand gekieperd. (…)

  Op 3 oktober klopte PAI ten derde male aan de deur, met een biedprijs van 19,75 euro per aandeel. Dát voorstel wou Refresco wél “zorgvuldig onderzoeken”. Dat leek meteen een cryptische omschrijving om te zeggen dat het zaakje ingeblikt kon worden als er een 2-tje vooraan zou komen te staan in de biedprijs. En zo is geschied.

  Sinds 15 maart 2016 heb ik onafgebroken geadviseerd om het aandeel Refresco op te pikken ónder 14 euro. Dat was langdurig en bij herhaling mogelijk. Binnenkort kan je die aandelen met een meerwaarde van (minstens) 42,85 % doorschuiven naar PAI Partners. (…)


B€UR$$UCC€$ - nr. 483 – 31 oktober 2017

Linde - rendement: 32 % in 1 jaar

  Ook de overname van Linde zit in de laatste rechte lijn. Goed een jaar geleden noemde ik de Duitse producent van industriële en medische gassen “koopwaardig als overnamekandidaat”. De beurskoers van Linde bedroeg toen 148,85 euro.

  Op dat moment liepen er al overnamegesprekken tussen Linde en zijn Amerikaanse concurrent Praxair. Enkele dagen later werden de fusiegesprekken stopgezet en tuimelde het aandeel Linde bijna 9 % lager. (…)

  Net zoals bij Refresco, was ik ervan overtuigd dat het verhaal daar niet zou eindigen. Linde en Praxair hadden de fusie nagenoeg rond. Ze waren het eens over de voorwaarden voor een fusie én over de toekomstige rol van het management van beide bedrijven. Als je ‘r zo dicht bij bent geweest, zou je dan geen nieuwe poging ondernemen? (…)

  Als aandeelhouder van Linde AG heb je nu twee mogelijkheden (…)

  Rekening houdend met de koersevolutie van het aandeel Praxair én de Amerikaanse dollar, is een aandeel Linde AG nu 196,50 euro waard. (…)

B€UR$$UCC€$ - nr. 476 – 12 september 2017

Rockwell Collins - rendement: 12 % in drie weken

  Soms komt B€UR$$UCC€$ razendsnel… Vier weken geleden heb ik in mijn beursbrief geadviseerd om een beperkt pakketje aandelen op te pikken van het Amerikaanse bedrijf Rockwell Collins. Er waren namelijk ernstige aanwijzingen dat United Technologies Corporation van plan was een overnamebod uit te brengen op Rockwell Collins.

  Drie weken later was ’t al in de sacoche. Rockwell Collins heeft ingestemd met een biedprijs van 140 dollar per aandeel. Dat is 12,37 % boven de toenmalige beurskoers.

  Zoals verwacht, is het een gemengd bod geworden. De aandeelhouders van Rockwell Collins zullen 93,33 dollar in cash ontvangen en de resterende 46,67 dollar in aandelen United Technologies. (…)


B€UR$$UCC€$ - nr. 466 – 13 juni 2017

Société Internationale de Plantations d’Hévéas - rendement: 126 %

  Ook met de Franse rubberproducent Société Internationale de Plantations d’Hévéas (SIPH) zitten we dicht bij den arrivee! Bandenfabrikant Michelin gaat een overnamebod lanceren van 85 euro per aandeel SIPH.

  Ik heb SIPH voor het eerst aan jou voorgesteld op 11 oktober 2011 (Nr. 191). Het aandeel SIPH kostte toen 75,180 euro. Ik heb toen geadviseerd om SIPH te proberen kopen in de buurt van zijn boekwaarde, die op dat moment 37,54 euro bedroeg.

  Dat was de volgende járen heel goed mogelijk. Samen met de prijs van rubber viel ook de beurskoers van SIPH terug, tot een dieptepunt van 22,51 euro. Als je SIPH hebt opgepikt tegen 37,54 euro (of lager), kan je straks een winst opstrijken van 126 % (of hoger).

  Het overnamebod wordt uitgebracht door Michelin, maar de bandenproducent doet dat in onderling overleg met de Ivoriaanse vennootschap SIFCA. Michelin en SIFCA zijn nu al de controlerende aandeelhouders van SIPH.

  SIFCA heeft al lang een belang van 55,59 % in SIPH. Michelin is in 2002 aandeelhouder van SIPH geworden, met een belang van 20 %. In kleine stapjes heeft Michelin dat belang de voorbije jaren opgedreven tot 23,81 %. Je had daarin de voorbode van een overnamebod kunnen zien.

  Erg slim heeft Michelin het nochtans niet aangepakt. (…) Voor ons niet gelaten, natuurlijk. Mille mercis, Michelin!


B€UR$$UCC€$ - nr. 466 – 13 juni 2017

Berendsen - rendement: 16,45 % in twee weken

   Soms komt B€UR$$UCC€$ razendsnel… In mijn brief van 23 mei (Nr. 463) heb ik geadviseerd om het Britse aandeel Berendsen op te pikken. Het Britse verhuur- en onderhoudsbedrijf van linnen, beroepskleding en textielartikelen had net een overnamebod afgeslagen van zijn Franse sectorgenoot Elis. Het was overduidelijk dat het verhaal nog een vervolg zou krijgen…

  Elis had aanvankelijk 1.000 pence per aandeel Berendsen geboden. Berendsen noemde dat “ruimschoots onvoldoende”.

  Op 16 mei kwam Elis toch weer aankloppen, met een “verbeterd bod” van 1.173 pence per aandeel. Nu had de raad van bestuur niet eens 24 uur nodig om het voorstel af te wijzen als “opportunistisch”, omdat het “in zeer belangrijke mate Berendsen en zijn toekomstperspectieven onderwaardeert”.

  Maar zie: nu doet Elis er nog eens 6,56 % bovenop en voor Berendsen is het zaakje gepiept: 1.250 pence blijkt wél voldoende. Wie mijn advies opvolgde, boekt met Berendsen een meerwaarde van ruim 16 % in amper twee weken!

(…)


B€UR$$UCC€$ - nr. 460 – 3 mei 2017

Akorn - rendement: 4,87 % in twee weken

  Twee weken geleden schreef ik dat je mocht proberen nog een graantje mee te pikken van het overnameverhaal Akorn. Op dat graantje heb je maar één week moeten wachten. Maar het is een kléin graantje gebleken.

  Het Amerikaanse geneesmiddelenbedrijf Akorn produceert enkele gepatenteerde oog-, hart- en astmamedicijnen, maar is vooral gespecialiseerd in “moeilijke” generische geneesmiddelen. We wisten dat het Duitse bedrijf Fresenius met Akorn aan het onderhandelen was over een overname. Die onderhandelingen zijn verrassend snel afgerond.

  Via zijn niet-beursgenoteerde dochter Fresenius Kabi legt de Duitse overnemer 4,75 miljard dollar op tafel voor Akorn. Dat is 34 dollar per aandeel. De biedprijs ligt 4,87 % boven de beurskoers van twee weken geleden. (…)

  Ik geef er de voorkeur aan om áltijd de afronding van de overname af te wachten. Dan ontvang je de biedprijs nétto. En je kan nog profiteren van eventuele prijsverhogingen of rivaliserende biedingen.

  Niet dat ik daar bij Akorn nog op reken.  (…)

  Je zal je herinneren dat die farmaceuten vorig jaar in een felle onderlinge overnamestrijd verwikkeld waren, waarin ze allen veel blutsen en builen hebben opgelopen. De enige echte winnaar van dat gevecht woont in een kasteel in Merelbeke. (…)

  Met de aankoop van Akorn was het vooral de bedoeling werkloze dollars op je rekening te laten renderen. Die doelstelling is geslaagd, ook al is het rendement beperkt.

B€UR$$UCC€$ - nr. 458 – 19 april 2017

STADA Arzneimittelad - rendement: 14 % in vier weken

  Soms ligt beurswinst zomaar voor het oprapen. Je hoeft je alleen maar even te bukken.

  In mijn beursbrief van 14 maart (Nr. 453) heb ik geschreven dat je mocht proberen een graantje mee te pikken van het overnameverhaal rond de Duitse producent van generische geneesmiddelen STADA Arzneimittel. Er waren drié biedende partijen. Er was dus zéker nog stijgingspotentieel en het dalingsrisico was beperkt.

  Het aandeel STADA kostte toen 57,750 euro. Minder dan vier weken later kwamen de investeringsmaatschappijen Bain Capital en Cinven met hun gecombineerde bod als winnaar uit het strijdperk. Ze troefden de twee andere kandidaat-overnemers af met een bod van 66 euro. Dat is 14,28 % bóven de beurskoers van vier weken eerder. (…)

B€UR$$UCC€$ - nr. 448 – 7 februari 2017

Mead Johnson Nutrition (New York: MJN – US5828391061; koers: 84,08 dollar)

  Mead Johnson Nutrition is bijna aan den arrivee. De Amerikaanse producent van babyvoeding ontving een overnamevoorstel van de Britse producent van consumentengoederen Reckitt Benckiser. Reckitt Benckiser wil 90 dollar per aandeel betalen.

  Dat Mead Johnson Nutrition een ideale overnameprooi is, heb ik je al gemeld op 5 juli 2016 (Nr. 421). Toen het aandeel in september in een vérkoopgolf van shorters terecht kwam, heb ik geadviseerd rustig af te wachten tot de kudde was uitgeraasd en daarna enkele goedkope aandelen Mead Johnson Nutrition op te rapen. “In een optimistische bui zou ik zeggen: ergens tussen 50 en 70 dollar”, voegde ik er nog aan toe.

  Dié kans heb je maar drie dagen gekregen. Ook Reckitt Benckiser vond dat duidelijk een goed aankoopmoment. De Britten beslisten meteen  het héle bedrijf te kopen tegen 90 dollar per aandeel. Dat is 28,5 % boven mijn aankoopniveau van 70 dollar.

  Reckitt Benckiser is een onverwachte bieder. De gedoodverfde overnamekandidaten waren (…)

B€UR$$UCC€$ - nr. 447 – 31 januari 2017

Actelion - rendement: 36 % in minder dan twee maanden

Actelion, het grootste biotechnologiebedrijf van Europa, wordt overgenomen door de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson. Johnson & Johnson gaat Actelion onderbrengen bij zijn Vlaamse dochter Janssen Pharmaceutica.

Johnson & Johnson betaalt 280 dollar per aandeel Actelion. De biedprijs zal effectief in dollars worden uitgekeerd. Als de dollar de komende weken en maanden stijgt, krijgen we ‘r dus nog wat wisselkoerswinst bovenop. Bij een dáling van de dollar, geldt natuurlijk het omgekeerde.

Vandaag komt 280 dollar overeen met 280,08 Zwitserse frank. Op 6 december heb ik aangeraden Actelion te kopen tegen 205 Zwitserse frank. Minder dan twee maanden later biedt Johnson & Johnson een overnameprijs die 36,6 % hoger ligt.

En er hangt nóg een extraatje aan vast. (…)

Met andere woorden: bij de afronding van het overnamebod ontvang je 280 dollar + 1 aandeel van “R&D NewCo”. De aandelen “R&D NewCo” zullen verhandelbaar zijn op de beurs van Zürich. (…)

B€UR$$UCC€$ - nr. 447 – 31 januari 2017

Lavendon Group - rendement: 32 % in twee maanden

Ook de biedstrijd om Lavendon Group is vorige week beslecht. Lavendon is een Britse verhuurder van hoogtewerkers. Het West-Vlaamse familiebedrijf Thermote & Vanhalst had in 2010 en 2011 al vergeefse pogingen gedaan om Lavendon over te nemen.

Op 22 november deed TVH ineens een ongevraagd bod van 205 pence per aandeel. Een ongevraagd bod wordt over ’t algemeen bestempeld als een vijandig bod.

De directie van Lavendon ging dan ook op zoek naar een witte ridder om ‘de vijand’ te bestrijden en vond die in Frankrijk. De Franse verhuurder van materieel voor de bouwsector Loxam bood 220 pence per aandeel.

Vervolgens deden TVH en Loxam nog enkele keren haasje-over. Op 18 januari nam Loxam weer de leiding, met een bod van 270 pence per aandeel. TVH bezwoer de aandeelhouders van Lavendon niét in te gaan op het bod van Loxam en “bekeek zijn opties”. De beleggers rekenden op een nieuwe verhoging van de biedprijs en joegen het aandeel op de beurs naar een hoogste koers van 276,50 pence.

Dié beleggers zijn er aan voor de moeite. Vrijdag gooide TVH de handdoek in de ring. Loxam zal dus Lavendon inlijven tegen 270 pence per aandeel.

Ik heb je op dit overnameverhaal gewezen op 29 november 2016, toen het aandeel 204,25 pence kostte. De finale biedprijs ligt 32,19 % hoger. (…)

B€UR$$UCC€$ - nr. 446 – 24 januari 2017

Zodiac Aerospace - rendement: 43 % sinds recentste aankoopaanbeveling (2 maanden geleden)

  De grootste producent ter wereld van vliegtuigzetels Zodiac Aerospace wordt overgenomen door de Franse producent van vliegtuiguitrusting Safran. Safran biedt 29,47 euro per aandeel Zodiac. Dat is 43,75 % boven de beurskoers van Zodiac toen ik het aandeel voor het laatst heb aanbevolen, minder dan twee maanden geleden.

  Ik heb Zodiac al aanbevolen sinds maart 2015. Toen kostte het aandeel iets meer dan 30 euro. Ik ben blijven aanraden Zodiac (bij) te kopen, ook toen het aandeel door tijdelijke problemen terugviel tot 14,08 euro. Iederéén die dát heeft gedaan, heeft zijn gemiddelde aankoopprijs aanzienlijk verlaagd en kan vandaag met winst uitstappen.

  Moét je wel uitstappen? Liever niet, zou ik zeggen. (…)

B€UR$$UCC€$ - nr. 446 – 24 januari 2017

Cnova - rendement: 10 % ‘risicoloos’ in minder dan negen maanden

  ’n Kleine negen maanden na de aankondiging van het overnamebod op Cnova is de biedperiode van start gegaan. In ‘Beurssucces’ Nr. 414 heb ik jou er op 18 mei 2016 op gewezen dat het aandeel nog 10 % ónder de biedprijs noteerde en dat ik vrij gerust was in de goede afloop van het verhaal. Het moment is gekomen om dat ‘risicoloos’ rendement van 10 % op te strijken.

  Ik was er gerust in omdat het gaat om een intercompany overeenkomst – tussen ondernemingen die deel uitmaken van de Franse warenhuisgroep Casino. (…) Casino besliste Cnova ván de beurs te halen tegen 5,50 dollar per aandeel. (…)

B€UR$$UCC€$ - nr. 444 – 10 januari 2017

Kuka - rendement: 12,8 % in goed twee maanden

  In ‘Beurssucces’ Nr. 435 heb ik melding gemaakt van zes lopende overnamebiedingen waarvan je nog een graantje kon meepikken. Als de overname probleemloos afgerond zou worden, kon je met die aandelen een rendement halen tussen 10 % en 33 %.

  Net vóór Nieuwjaar is het bod op Kuka probleemloos afgerond. Kuka is een Duitse producent van robots voor onder meer de auto-industrie. De Chinese groep Midea legt voor Kuka 4,5 miljard euro op tafel. Dat is 115 euro per aandeel.

  Op 17 augustus zette de Duitse regering het licht op groen voor de overname. Na afloop van de biedperiode had Midea 94,55 % van de aandelen van Kuka in handen. Alle aandelen waarmee was ingegaan op het overnamebod van Midea bleven wel beursgenoteerd. Want de overname kon pas definitief doorgaan als ook de Amerikaanse overheid haar zegen zou geven. Kuka heeft namelijk ook vestigingen in de Verenigde Staten.

  Op 29 december kwam het fiat van CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States). Kuka en Midea lieten er verder geen gras meer over groeien. Op maandag 2 januari zijn de aandelen waarmee op het bod is ingegaan voor het laatst op de beurs verhandeld.

  Heb je die aandelen begin november aangekocht? Dan zal je ze eerstdaags uit je portefeuille zien verdwijnen. Tegelijk zal je 115 euro netto per aandeel óp je rekening zien verschijnen. Dat geeft dus een rendement van 12,8 % in goed twee maanden.

  En hoe zit het met de overige ‘hangende’ deals? (…)

B€UR$$UCC€$ - nr. 443 – 3 januari 2017

Zetes Industries - rendement: 247 % in vijf jaar

  De aandeelhouders van Zetes troffen een prachtig cadeau aan onder hun kerstboom. De Japanse elektronicagigant Panasonic lanceert een overnamebod tegen 54,50 euro per aandeel. Je mag de centen ergens in april op je rekening verwachten.

  Ik heb het aandeel Zetes voor het eerst besproken in ‘Beurssucces’ Nr. 179 (op 28 juni 2011). Het aandeel kostte toen 17,60 euro. Ik heb toen geadviseerd om Zetes op te pikken tegen 15,70 euro. Dat was doorlopend mogelijk in 2012. Bodemvissers konden zelfs nog aandelen te pakken krijgen tegen 12,50 euro.

  Bij élke volgende gelegenheid heb ik je aangeraden om het aandeel Zetes bij te houden. Er zijn helaas té veel beleggers die té graag winst nemen zodra hun aandelen pakweg 20 % stijgen. Aandelen van goede bedrijven mag je gerust jarenlang in portefeuille houden. Koersstijgingen zijn nooit een goed argument om dergelijke aandelen te verkopen.

  Wie rustig is blijven zitten, kan binnenkort 247 % koerswinst opstrijken. Om ’t simpel te houden, laat ik daarbij de dividenden buiten beschouwing. Die dividenden waren nochtans niet te versmaden. Wie Zetes in 2011 aankocht tegen 15,70 euro, ontving de voorbije twee jaar een dividend van 3,7 % netto!

  ’t Is toch met enige weemoed dat ik Zetes zie verdwijnen van de beurs. (…)

B€UR$$UCC€$ - nr. 434 – 25 oktober 2016

Time Warner - rendement: 46 % in iets meer dan twee jaar

  Op 12 augustus 2014 heb ik het aandeel Time Warner aangewezen als mogelijke overnamekandidaat. Het aandeel kostte toen 73,23 dollar. Nu wordt Time Warner voor 107,50 dollar per aandeel overgenomen door AT&T. Dat levert ons een meerwaarde op van 46,8 % na iets meer dan twee jaar geduldig wachten.

  Je hoefde geen helderziende te zijn om te voorspellen dat Time Warner ooit zou worden overgenomen. Mijn aankoopsuggestie van twee jaar geleden was al gebaseerd op een mislukte overnamepoging. Mediamagnaat Rupert Murdoch had toen via zijn maatschappij 21st Century Fox 85 dollar per aandeel geboden voor Time Warner. De moedermaatschappij van onder meer tv-omroep CNN en van de film- en televisieproducent Warner Brothers had het bod afgewezen.

  Iedereen zat toen te wachten op een hoger bod van Murdoch. Maar de mediamagnaat besliste dat spel niet mee te spelen. Prompt dook het aandeel Time Warner meer dan 12 % lager. Een aankoopkans!

  Naar de buitenwereld toe, is het twee jaar muisstil gebleven rond Time Warner. Of Rupert Murdoch nog een nieuwe overnamepoging heeft ondernomen, is niet bekend. Dat de overname door AT&T razendsnel is beklonken, is geen toeval. Haast was geboden. Want ook

Apple had al een paringsdans ingezet.

  De biedprijs van 107,50 dollar bestaat voor de helft uit cash en voor de helft uit aandelen van AT&T. Van die 53,75 dollar cash, ben je zéker. Of de portie aandelen van AT&T zijn waarde van 53,75 dollar zal behouden, is minder zeker. Aandelenkoersen kunnen nu eenmaal schommelen.

  Om grote verrassingen te voorkomen, is er in de biedprijs een collar opgenomen: een ‘halsband’ die voorkomt dat de uiteindelijke overnameprijs al te ver wegloopt van de huidige biedprijs.

  Zolang de beurskoers van AT&T (…)


B€UR$$UCC€$ - nr. 433 – 18 oktober 2016

Heurtey Petrochem

  Je moet de vogels vangen als ze laag vliegen. Dat geldt voor jou en voor mij. Maar ook ‘de grote jongens’ huldigen dat credo. Dat blijkt andermaal uit het overnamebod dat de Franse overheidsholding IFP lanceert op Heurtey Petrochem, een wereldleider in de bouw van installaties voor olieraffinaderijen, petrochemische bedrijven en waterstofinstallaties.

  In ‘Beurssucces’ Nr. 353 heb ik op 17 februari 2015 het Franse bedrijf getipt als één van de aandelen waarmee je kon inspelen op een herstel van de olieprijs. (…) Samen met de olieprijs, was ook de beurskoers van Heurtey zachtjes aan het herstellen. En zie: alvorens het aandeel Heurtey de kans krijgt verder op te veren, onderneemt de hoofdaandeelhouder een poging om het bedrijf ván de beurs te halen. (…)

  Er zijn zéker nog meer bedrijven die een overnamebod mogen verwachten alvorens de olieprijs écht herstelt. Ik denk in de eerste plaats aan (…)


B€UR$$UCC€$ - nr. 429– 20 september 2016

Monsanto - rendement: 26 % in vier maanden

  De Duitse chemiereus Bayer legt 66 miljard dollar op tafel voor Monsanto, de Amerikaanse producent van zaden en pesticiden.

  Bij de bekendmaking van het nieuws, zal je niét steil achterover gevallen zijn van verbazing. In ‘Beurssucces’ Nr. 415 heb ik op 24 mei 2016 al geschreven dat die overname tot de mogelijkheden behoorde en dat je ‘r best op kon inspelen. Het aandeel Monsanto kostte toen 101,52 dollar. Nu stemt Monsanto in met een overname tegen 128 dollar cash. Dat is 26 % bóven de toenmalige beurskoers.

  Veel commentatoren vinden de biedprijs erg hoog. Goedkoop is het niet. Maar Bayer heeft zich niet laten gaan. Toen de Duitsers in mei kwamen aanbellen met een voorstel van 91,56 dollar, was de algemene verwachting dat ze pas kans op slagen hadden met een bod tussen 120 en 150 dollar per aandeel.

  Bayer heeft zijn biedprijs vier keer opgetrokken. Eerst naar 122 dollar, vervolgens naar 125 dollar, dan naar 127,50 dollar en uiteindelijk tot 128 dollar. Vier maanden lang is er dus over élke halve dollar gepingeld.

  De betaling wordt pas verwacht tegen eind vólgend jaar. Eerst moeten de mededingingsautoriteiten de verkoop goedkeuren. Aangezien die concurrentiewaakhonden geen bezwaar hadden tegen de overname van de Zwitserse specialist in agrotechnologie Syngenta door het Chinese staatsbedrijf ChemChina, verwacht ik nu evenmin problemen. Een overname door Duitsers ligt ook politiek veel minder gevoelig dan een overname door Chinezen. (…)


B€UR$$UCC€$ - nr. 426– 30 augustus 2016

Medivation - rendement: 59 % in vier maanden

Hopla! Daar is de volgende al! Het Amerikaanse biotechbedrijf Medivation wordt overgenomen door Pfizer.

  Dat Medivation zou worden overgenomen, stond in de sterren geschreven (én in ‘Beurssucces’). In april deed Sanofi een overnamevoorstel van 52,50 dollar per aandeel. De directie van Medivation noemde die prijs “substantieel onvoldoende”.

  Vier maanden later geeft Pfizer Sanofi het nakijken met een bod van 81,50 dollar per aandeel.

  Ik heb Medivation aangeraden in mijn brief van 19 april 2016. Het aandeel kostte toen 51,17 dollar. De overnameprijs die Pfizer betaalt, ligt ruim 59 % boven de toenmalige beurskoers.

  Het zal nog wel een paar maanden duren alvorens de overname wordt afgerond. De toezichthouders die waken over de vrije concurrentie, moeten hun goedkeuring nog geven. Dat zou tegen het einde van het jaar gebeurd moeten zijn. Mooi zo. Dan hoeven we die vermaledijde ‘speculatietaks’ niet te betalen, aangezien we Medivation dan al lánger dan zes maanden in portefeuille zullen hebben.

  Sanofi bevindt zich niet alleen in het verliezende kamp. Zéker een handvol farmabedrijven hebben een vertrouwelijkheidsclausule ondertekend om de boekhouding van Medivation te mogen doornemen. Behalve Pfizer, hebben ze allemaal in het zand gebeten.

  Dat betekent dat ze allemaal gaan uitkijken naar ándere mogelijke overnameprooien. De beleggers zijn zich daar goed van bewust. Toen de overname van Medivation werd bekendgemaakt, gingen uit sympathie een hele reeks aandelen van biotechbedrijven aan het stijgen.

  Ik zou hier de hele reeks kunnen opsommen. Maar dat is nogal vrijblijvend. Ik ga me wagen aan één enkele suggestie. Een bedrijf dat veel kans maakt om de volgende overnameprooi te worden in de biotechwereld is (…)


B€UR$$UCC€$ - nr. 422– 2 augustus 2016

Medtech - rendement: 76 % in minder dan vier maanden

De beurscarrière van Medtech zal erg kort zijn. Het Franse bedrijfje kwam in november 2013 naar de beurs van Parijs en haalt allicht zijn derde beursverjaardag niet. Op 18 juli hebben oprichter Bertin Nahum en de investeerders rond hem hun meerderheidsbelang verkocht aan de Amerikaanse groep Zimmer Biomet Holdings. Binnenkort lanceren de Amerikanen een openbaar overnamebod op alle overblijvende aandelen.

  Medtech is opgericht in 2002. Het bedrijf maakt robots waarmee chirurgen ultraprecieze operaties kunnen doen aan de hersenen (voor de behandeling van epilepsie, de ziekte van Parkinson, kanker…) en aan de wervelkolom.

  Oprichter Nahum heeft een voorkeur voor vrouwennamen. Zijn eerste robot noemde hij BRIGIT. Het toestel wordt gebruikt bij orthopedische chirurgie. In 2006 verkocht Medtech de patenten op BRIGIT voor 3 miljoen euro aan… Zimmer Biomet.

  Vanaf 2007 richtte Medtech zich op neurochirurgie (aandoeningen van het zenuwstelsel, de schedel en de wervelkolom). Voor zijn nieuwe robot, koos Nahum wéér een vrouwennaam: ROSA. De robot ROSA Brain is sinds mei 2008 goedgekeurd in Europa en wordt sinds september 2009 gecommercialiseerd. In maart 2011 startte de commercialisering in de Verenigde Staten. Het toestel wordt verkocht tegen ongeveer 250.000 euro per stuk.

  Sinds april 2011 ontwikkelt Medtech ook de robot ROSA Spine, voor operaties aan de wervelkolom. In juli 2014 is ROSA Spine goedgekeurd voor de Europese markt. De Amerikaanse goedkeuring dateert van begin dit jaar.

  Op eigen kracht zou Medtech zeker nog enkele jaren verlieslatend zijn. Nu hoeft Medtech zich geen financiële zorgen meer te maken. Deze keer neemt Zimmer Biomet niét alleen de patenten van ROSA over, maar gewoon het héle bedrijf. De totale overnameprijs zal 164 miljoen euro bedragen.

  Ik heb het aandeel Medtech aangeraden op 12 april 2016, in ‘Beurssucces’ Nr. 409. Het aandeel kostte toen 28,40 euro. De overnameprijs bedraagt 50 euro per aandeel. Dat is een rendement van 76 % in minder dan vier maanden. (…)

  Aangezien Medtech binnenkort uit onze portefeuille verdwijnt, moeten we op zoek naar een gelijkaardige en gelijkwaardige vervanger. Daarvoor komt X in aanmerking. (…)


B€UR$$UCC€$ - nr. 412– 3 mei 2016

Darty - rendement: 26 % in twee weken

  Twee weken geleden, heb ik je twee aantrekkelijke overnameprooien voorgesteld. De zaken zijn sindsdien wel heel hard vooruit gegaan. De overnamestrijd om de elektronicaketen Darty – waartoe ook de Belgische keten Vanden Borre behoort – is definitief beslecht.

  Het pleit is gewonnen door de Franse keten van cultuurartikelen Fnac. Fnac had zijn belangstelling voor Darty laten blijken op 30 september 2015 en leek lange tijd ongehinderd zijn gang te kunnen gaan. Tot op 2 maart plots Conforama op het toneel verscheen.

  Conforama is de tweede grootste Europese winkelketen voor huismeubilair. Conforama maakt sinds 2011 deel uit van de Zuid-Afrikaanse groep Steinhoff International. Dankzij de financiële vuurkracht van ‘moeder’ Steinhoff, leek Conforama over de beste papieren te beschikken om Darty aan de haak te slaan.

  Het aanvankelijke bod van Fnac werd liefst zeven keer verhoogd. Begin vorige week bracht Fnac de biedprijs op 170 pence. Dat is liefst 111 % boven de beurskoers van vóór de biedstrijd. Fnac zei dat 170 pence zijn ultieme bod was. Alle waarnemers spraken over “een absurde onderhandelingsstrategie”. Je kunt niet lichtzinnig zo’n uitspraak doen. Zo’n uitspraak is bindend. De beurstoezichthouder zou nooit toelaten dat Fnac daarna zijn bod nóg eens zou optrekken.

  Iedereen verwachtte dus dat Conforama de biedprijs nog eens zou verhogen met (minstens) 1 penny en op die manier Darty zou inpalmen. De beurskoers ging dan ook netjes postvatten op 171 pence.

  Tot ieders verbazing, meldde Conforama na één dag bedenktijd dat er géén hoger bod komt. Volgens Conforama weerspiegelde het eerdere bod van Conforama van 160 pence al de maximale waarde van Darty. Tijdens de biedstrijd had Conforama eerder al 20,4 % van de aandelen van Darty in handen gekregen, het merendeel daarvan tegen 138 pence per aandeel. Door de handdoek in de ring te gooien, sloeg Conforama twéé vliegen in éen klap. Het bedrijf voorkomt een té dure overname én het incasseert 40 miljoen euro meerwaarde op z’n pakketje Darty-aandelen.

  Betaalt Fnac dan te veel voor Darty? Niet noodzakelijk. Er zijn ongetwijfeld méér schaalvoordelen mogelijk tussen een boeken/CD-keten en een elektroketen dan tussen een meubelketen en een elektroketen.

  Je moet ook naar het grotere plaatje kijken. In zijn biedstrijd om Darty, had Fnac de steun gekregen van (…)

  Als je aandeelhouder bent van Darty, wacht je best tot het overnamebod van Fnac officieel van start gaat. Dan ontvang je de volle 170 pence per aandeel en hoef je ook geen beurskosten te betalen (wat uiteraard wél het geval zou zijn als je Darty via de beurs zou verkopen).


B€UR$$UCC€$ - nr. 395 – 5 januari 2016

USG People - rendement: minimaal 45 % in maximaal zes jaar

   Het stond in de sterren geschreven! Dat heb ik jou voor het eerst gemeld in oktober 2009. Het Nederlandse uitzendbedrijf USG People was een gedroomde overnameprooi voor wie in één klap een groot marktaandeel wou verwerven op de lucratieve Nederlandse markt (én in België, Duitsland en Frankrijk).

  Uiteindelijk heeft het nog ruim zes jaar geduurd alvorens iemand toehapte. Net vóór Kerstmis is USG People bezweken voor de charmes van Recruit Holdings. Dat beursgenoteerde Japanse bedrijf legt 17,50 euro per aandeel op tafel voor USG People. Hoofdaandeelhouder Alex Mulder – de oprichter van USG People – heeft al toegezegd zijn belang van 19,8 % te verkopen aan Recruit Holdings. Het zaakje is dus gepiept.

  In ‘Beurssucces’ Nr. 94 (én volgende) heb ik je aangeraden USG People te kopen tussen 10 en 12 euro. Wie toén instapte tegen 12 euro, haalt nu een rendement van 45,8 %. Wie USG People oppikte tegen 10 euro, komt aan 75 %.

  Wie áltijd bij de les is gebleven, heeft nog veel méér winst. In januari 2011 heb ik aangeraden met een Tussenspurt je winst vast te spijkeren tussen 15,50 en 16 euro. Ná een Tussenspurt is het altijd de bedoeling het aandeel later goedkoper weer op te pikken. Dat was met USG geen enkel probleem.

  Eind 2011 noteerde het aandeel alweer ónder 5 euro (!). In ‘Beurssucces’ Nr. 199 heb ik je op 6 december 2011 gewezen op die aankoopkans. Ook in 2012 en 2013 waren er nog aankoopkansen in de buurt van 5 euro (en zelfs ónder 5 euro).

  Als je aandelen USG People in portefeuille hebt, hoef je voorlopig niets te doen. Wacht rustig tot het overnamebod op álle aandelen wordt gelanceerd. Dat zal normaal gebeuren in de maand april, mei of juni.

  Er zijn altijd beleggers die hun aandelen liever metéén verkopen om met de opbrengst een nieuwe investering te doen. Ik raad dat af! Om diverse redenen.

  Als je rustig de lancering van het bod afwacht (…)


B€UR$$UCC€$ - nr. 385 – 20 oktober 2015

SAB Miller - rendement: 75 % in drieënhalf jaar

  Carlos Brito krijgt altijd zijn zin. De topman van AB InBev heeft de belangrijkste aandeelhouders van SABMiller ervan kunnen overtuigen hun biergroep te verkopen aan de biergigant uit Leuven.

  Brito begon met een zuinig voorstel van 38 pond per aandeel. Hij moest zijn prijs uiteindelijk vier keer optrekken, tot 44 pond. Daarmee bedraagt de totale overnameprijs 92 miljard euro. In dollar uitgedrukt, oogt het overnamebedrag nog indrukwekkender: 104 miljard dollar!

  Het overnamescenario wekt de indruk dat Brito diep in de buidel heeft moeten tasten. Dat is nochtans niet het geval. Algemeen werd aangenomen dat SAB Miller pas overstag zou gaan bij een biedprijs tussen 45 en 50 pond.

  Brito heeft scherp onderhandeld. Krachtens de Britse overnamewetgeving – de fameuze ‘put up or shut up’-regel – moést AB InBev uiterlijk op 14 oktober 2015 een effectief overnamebod doen (‘put up’). Als er op die datum géén bod was, moest AB InBev zes maanden lang zijn mond houden (‘shut up’).

  Brito heeft die regel in zijn voordeel kunnen ombuigen. Toen hij zijn voorstal had opgetrokken tot 42,15 pond, vroeg hij zich fijntjes af wannéér zijn gesprekspartners dachten ooit nog eens hun aandelen te kunnen verkopen voor 42,15 pond. Met andere woorden: als ze ’r tegen 14 oktober niet uit raakten, zou er geen overnamebod op tafel liggen en dan zou de beurskoers de komende zes maanden ongetwijfeld in mekaar stuiken. Niet veel later was de overname rond.

  Ik heb het aandeel SAB Miller voor het eerst aangeraden in ‘Beurssucces’ Nr. 215 (op 3 april 2012). Het kostte toen 25,15 pond. De biedprijs van 44 pond ligt 74,9 % hoger.

  Je kan die biedprijs vandaag nog niet innen. Het overnamebod zal pas tegen 28 oktober 2015 gelanceerd worden. De afronding kan makkelijk een jaar op zich laten wachten. Alle landen waar de fusiegroep aanwezig is – nagenoeg alle landen ter wereld, dus – moeten nu nagaan of ‘SAB InBev’ bij hen niet te dominant is.

  Mocht er een wereldwijde toezichthouder bestaan, dan zou deze fusie wellicht verboden worden. Nooit eerder zijn nummer één en nummer twee in een wereldwijde industrie samengegaan. Nooit eerder heeft nummer één door een overname zijn leiderschap kunnen uitbreiden tot een marktaandeel van 30 %.

  Zo’n wereldwijde toezichthouder bestaat niét. Er wordt dus land per land geoordeeld, door de plaatselijke concurrentiewaakhond. In diverse landen zal de fusiegroep biermerken en/of brouwerijen moeten afstoten. Maar Brito krijgt ook deze klus wel geklaard.

  Als je aandelen SAB Miller in portefeuille hebt, wacht je best gewoon de betaling van het overnamebedrag af. De koers staat daar nog 10 % ónder. Door gewoon een jaartje te blijven zitten, zal je voor je aandelen 10 % méér krijgen dan door ze nu te verkopen!

  Ik zou zelfs méér zeggen: (…)


B€UR$$UCC€$ - nr. 305 – 18 februari 2014

Transics - rendement: 88,53 % éxtra in één jaar

  Zie je wel! Ik heb het vanaf het begin geschreven. Dat topman Walter Mastelinck en zijn trawanten hun bedrijf zo goedkoop mogelijk van de beurs probeerden te halen om het vervolgens zo snel mogelijk en zo duur mogelijk weer van de hand te doen. Wat een opluchting en een genoegdoening dat wij ons daaraan niet hebben laten vangen. Door een jaar geleden niét in te gaan op het overnamebod van Mastelinck & Co halen we nu een extra rendement van 88,53 %!

  Ik zet de feiten nog eens kort op een rijtje. In 2007 bracht de bende van Mastelinck de producent van boordcomputers voor vrachtwagens naar de beurs tegen 17,50 euro per aandeel. Vijf jaar later probeerden ze diezelfde aandelen terug te kopen tegen 7,10 euro per stuk.

  Omdat ze merkten dat hun haring niet zou braden, verhoogden ze hun bod tot 7,50 euro. Ik heb je toen áfgeraden op dat bod in te gaan. Uit de reacties heb ik toen kunnen opmaken dat de meeste lezers van ‘Beursscuces’ dat advies hebben opgevolgd. Maar heel veel anderen, kleine én grote beleggers, hebben zich hun aandelen Transics wel laten afluizen.

  Gelukkig beslisten ook de institutionele beleggers ING en Generali om hun aandelen Transics niet af te staan. Daardoor kregen Mastelinck en zijn kornuiten niet de kans om een uitrookbod te doen. Met een uitrookbod kan je op een wettige manier de laatste koppigaards dwingen hun aandelen af te staan.

  De bende van Mastelinck liet netjes een volledig jaar voorbij gaan en besliste om een nieuw bod uit te brengen tegen… 9,50 euro per aandeel. Door een volledig jaar voorbij te laten gaan, waren ze niet verplicht die 2 euro extra ook te betalen aan de mensen die zich hun aandelen hadden laten afluizen tegen 7,50 euro.

  Voor 9,50 euro per stuk, wilden ING en Generali hun aandelen Transics wél verkopen. De bende van Mastelinck kon nu wél een uitrookbod lanceren en was van plan zeer binnenkort ons – de laatste koppigaards – te dwingen onze aandelen ook af te staan tegen 9,50 euro.

  Op hetzelfde moment was de bende van Mastelinck aan het onderhandelen over de verkoop van Transics tegen… 14,14 euro aandeel! Je moet maar durven…

  De deal is rond. Transics wordt voor 14,14 euro per aandeel overgenomen door Wabco Holdings. Het is dus uiteindelijk Wabco dat een uitrookbod zal doen, en niet de bende van Mastelinck. En de prijs van het uitrookbod zal niet 9,50 euro bedragen, maar 14,14 euro! Een jaartje koppig afwachten, levert dus een extra rendement op van 88,53 %. Wacht rustig op het uitrookbod, zodat je die 14,14 euro netto op je rekening ontvangt.

  ING en Generali hadden ook een donkerbruin vermoeden dat er achter de schermen méér aan de hand was. Zij bedongen een zogenoemde earn-out: als Transics binnen het jaar tegen een hogere prijs verkocht zou worden, zouden zij 90 % van de meerwaarde ontvangen. Zouden ING en Generali vandaag blij zijn? Of hebben ze veeleer het gevoel dat de bende van Mastelinck hen beroofd heeft van 10 % van de meerwaarde die ze hadden ontvangen als ze gewoon een klein beetje meer geduld hadden gehad?

  Uiteindelijk zullen ING en Generali dus 13,676 euro ontvangen voor hun aandelen Transics. Wie eerder inging op het bod tegen 7,50 euro, krijgt geen cent extra. Ook voor wie zijn aandelen onlangs op de beurs verkocht tussen 9 en 9,50 euro: nougabollen! Alleen geduldige mensen zoals jij en ik zullen uiteindelijk 14,14 euro opstrijken.

  Dat hebben we te danken aan de blijvende waakzaamheid van beurswaakhond FSMA. De bende van Mastelinck heeft destijds hemel en aarde bewogen om tóch een uitrookbod te mogen doen tegen 7,50 euro per stuk. De FSMA stond erop dat het reglement werd nageleefd. Terecht!

  De FSMA blééf waakzaam. Op woensdag 5 februari werden op de beurs ineens 5.000 aandelen Transics verhandeld tegen 10 euro per stuk. Dat is een halve euro bóven de prijs van het aangekondigde uitrookbod van 9,50 euro. En de koper wou nóg 8.403 aandelen Transics oprapen tegen 10 euro per stuk… Daar stak beurstoezichthouder FSMA een stokje voor. Het aandeel Transics werd geschorst. Gelukkig maar. Ander waren ongetwijfeld veel beleggers in de verleiding gekomen om hun aandelen te verkopen “boven de prijs van het uitrookbod”. En dan waren ze gesjareld. Want dan hadden ze naast die 14,14 euro per aandeel Transics gegrepen…

  Welke insider wist dat de verkoop van Transics nakend was en heeft van die voorkennis misbruik gemaakt om op de beurs nog een pakket aandelen op te scheppen tegen 10 euro per stuk? Ook dat zal de FSMA uitpluizen. Meestal wordt die informatie niet bekendgemaakt en krijgt de overtreder een administratieve boete opgelegd. Maar als de feiten flagrant zijn, kan er ook een rechtszaak van komen. Wordt er eindelijk eens iemand door een rechtbank veroordeeld voor handel met voorkennis???

B€UR$$UCC€$ - nr. 305 – 18 februari 2014

Time Warner Cable - rendement: 18,78 % in goed twee weken

 In ‘Beurssucces’ Nr. 302 heb ik je op 28 januari 2014 aangeraden een beredeneerd gokje te wagen op een hogere overnameprijs voor het Amerikaanse telecombedrijf Time Warner Cable. ’n Goeie twee weken later, was het al zo ver! Comcast biedt 158,82 dollar per aandeel Time Warner Cable. Dat is 18,78 % boven de beurskoers op het moment van mijn aanbeveling.

  Comcast is de grootste kabelmaatschappij van de Verenigde Staten. En Time Warner Cable is nummer twee. Meteen rijst de vraag of de overheid – die erover moet waken dat er voldoende concurrentie blijft bestaan – zo’n monsterfusie wel zal toelaten.

 Die onzekerheid verklaart waarom de beurskoers een eind ónder de biedprijs van 158,82 dollar blijft hangen. Een tweede verklaring ligt in de aard van het bod. Het is een ruilbod. Comcast legt geen geld op tafel. De overname wordt betaald met “zelf gedrukt geld”: er worden nieuwe aandelen Comcast uitgegeven. Voor élk aandeel Time Warner Cable krijgen de beleggers 2,875 aandelen Comcast. Bij dergelijke overnamebiedingen doet zich telkens hetzelfde verschijnsel voor: het aandeel van de overnemer verliest terrein, waardoor de aanvankelijke biedprijs niet meer wordt gehaald. Vandaag bedraagt de waarde van het ruilbod nog 154,38 dollar per aandeel Time Warner Cable.

 Het “beredeneerd gokje” op Time Warner Cable is dus gelukt. Normaal adviseer ik altijd om bij een overname het definitieve bod af te wachten. Ik heb op die gulden regel maar één uitzondering: als het gaat om een ruilbod. Want dan krijg ik aandelen in handen gestopt waar ik helemaal niet om gevraagd heb.

  Bij een ruilbod adviseer ik dus om te verkopen. Zo beschik je meteen over verse dollars, die je kan inzetten op mijn nieuwe overnamekandidaat. In de kabelsector is er één kandidaat die er zo bovenuit springt: (…) Kortom, je mag X kopen met het oog op een overname, sooner or later. Good luck!

B€UR$$UCC€$ - nr. 303 – 4 februari 2014

Ziggo - rendement: 40,94 % in anderhalf jaar (sinds eerste aanbeveling)

  Bidden werkt. De inkt van mijn vorige brief – waarin ik opriep om te bidden voor de goede afloop van de overnamegesprekken tussen Ziggo en Liberty Global – was nog niet droog of de bevestiging rolde binnen dat de deal rond is.

  De biedprijs bedroeg 34,53 euro per aandeel. Maar we moeten al in de verleden tijd spreken. Zoals ik al had aangekondigd in ‘Beurssucces’ Nr. 289 (22 oktober 2013), heeft Liberty Global zijn wil doorgedreven om zijn bod op Ziggo grotendeels te betalen met aandelen Liberty Global, en zo weinig mogelijk met cash. Uiteindelijk bestaat de biedprijs voor 31,86 % uit cash – 11 euro per aandeel Ziggo – en voor 68,14 % uit aandelen Liberty Global. Sinds de bekendmaking van het bod, deint de beurskoers van Ziggo dus mee op de golven van die van Liberty Global.

  In normale omstandigheden is mijn gulden regel: verkoop je aandelen van de overnameprooi niét op de beurs, maar wacht rustig de biedperiode af. Ik heb daarvoor verscheidene redenen.

  De eerste reden is: zo ben je zeker dat je ook nog kan profiteren van een eventueel hoger bod. In het verleden zijn wel vaker overnamegevechten uitgebroken die leidden tot diverse verhogingen van de biedprijs. Dat was ondermeer het geval toen Belgacom en France Télécom elkaar bekampten om Telindus in te lijven.

  Hoe groot is de kans op een hoger bod? Die kans is niet erg groot. Wié zou trouwens Liberty Global willen en kunnen overtroeven? Liberty Global wil Ziggo samenvoegen met UPC, die andere Nederlandse kabelmaatschappij die al voor 100 % in handen is van Liberty Global. Die samenvoeging zal tegen 2018 jaarlijks 160 miljoen euro schaalvoordelen opleveren. Niemand anders dan Liberty Global kan die fusie en die besparingen realiseren. Mogelijk zitten er in een latere fase nog meer schaalvoordelen in, mocht er ook een samenwerkingsverband komen met Telenet. Neen, de kans op een hoger bod is niet groot…

  Een tweede reden om de biedperiode af te wachten is: zo krijg je de volledige biedprijs in handen. Als je vooraf je aandelen verkoopt op de beurs, moet je genoegen nemen met een lagere prijs – de beurskoers – en gaan daar ook nog eens makelaarskosten en beurstaksen van af. Wie vandaag zijn aandelen Ziggo verkoopt op de beurs, ontvangt 6,10 % minder dan de biedprijs.

  Het verschil is erg groot. Dat komt ondermeer doordat het effectieve bod nog een tijdje op zich laat wachten. Het bod wordt pas afgerond “in de tweede helft van 2014”. Dat kan dus in juli zijn, maar in het uiterste geval ook in december.

  De tweede verklaring voor de grote korting ligt bij het feit dat het bod grotendeels bestaat uit aandelen van Liberty Global. Die aandelen kunnen dalen. Wat ze de voorbije dagen ook al hebben gedaan. Je bent vandaag dus bijlange niet zeker of de uiteindelijke biedprijs nog zal overeenkomen met de 34,53 euro bij de bekendmaking van de verkoopovereenkomst. Maar in het beste geval kan de biedprijs ook stijgen! Als de aandelen van Liberty Global ondertussen willen stijgen… En óók als de Amerikaanse dollar stijgt tegenover de euro.

(…)

  Tijd om conclusies te trekken. Wat moet je nu doen?

  Heb je dringend cash nodig, dan verkoop je best nu je aandelen Ziggo op de beurs. Heb je géén cash nodig, dan kan je nu best je aandelen Ziggo houden.

  Naarmate de biedperiode dichterbij komt, zal de beurskoers dichter bij de werkelijke waarde van het bod komen en zal de huidige, grote korting wegsmelten. Je kan dan best je aandelen Ziggo op de beurs verkopen tijdens de biedperiode, met een kleine korting. Zéker als je maar een beperkt aantal aandelen Ziggo hebt, kan je ze dan beter verkopen op de beurs. Want anders zit je ná het bod met twéé nog kleinere pakketjes A- en C-aandelen van Liberty Global. Als je die vervolgens wil verkopen, moet je twee keer makelaarskosten betalen…

  Ik blijf de aandelen Ziggo en Liberty Global opvolgen. Als het moment is gekomen om je aandelen Ziggo te verkopen – dicht bij of tijdens de biedperiode – dan zal je dat lezen in jouw beursbrief!


B€UR$$UCC€$ - nr. 294 – 26 november 2013

Transics - rendement: 26,66 % éxtra in één jaar

Mijn vorige brief eindigde met de zin: “Ik wacht in spanning af…” De hoofdaandeelhouders van Transics (Brussel: TRAN - BE0003869865; koers: 7,26 euro) hebben de suspense niet lang laten aanslepen. Binnen de week kwamen ze met de ontknoping. We krijgen dus wat we een jaar geleden gevraagd hebben: een hogere biedprijs voor onze aandelen Transics.

  Ik ga hier niet alle details van dat onverkwikkelijke verhaal herhalen. Het blijft wraakroepend dat mensen hun bedrijf naar de beurs brengen tegen 17,50 euro per aandeel en dat ze vijf jaar later diezelfde aandelen willen terugkopen tegen 7,50 euro. In goed fatsoen kan je zoiets toch niet doen?!

  De biedprijs van 7,50 euro was hoedanook te laag. Daarom heb ik je vorig jaar aangeraden NIET op het bod in te gaan. Als kleine belegger kan je het nooit halen tegen de grote jongens. Maar we hadden twee sterke bondgenoten! Ook de verzekeringsmaatschappijen ING en Generali weigerden hun aandelen Transics af te staan voor 7,50 euro per stuk. Zij hadden samen 21,8 % van Transics in handen. Zonder een akkoord met ING en Generali zouden topman Walter Mastelinck en zijn medebieders er dus nooit in slagen om Transics ván de beurs te halen.

  Mastelinck en de zijnen hebben de regels scrupuleus nageleefd. Binnen het jaar ná hun bod, mogen ze geen aandelen bijkopen tegen een hogere prijs. Doen ze dat tóch, dan moeten ze dat supplement ook betalen aan iedereen die eerder op het bod inging.

  Op 26 oktober 2013 liep dat jaar ten einde. Binnen de kortste keren gingen Mastelinck en kornuiten bij ING en Generali aanbellen met een hoger bod: 9,50 euro per aandeel. Voor dat extra rendement van 26,66 % zijn ING en Generali een jaar later dan toch bezweken.

  Iedereen die tot 26 oktober 2013 aandelen Transics verkocht tegen 7,50 euro kan nu fluiten naar dat supplement. Maar wie zijn aandelen bijhield, heeft ook recht op een overnameprijs van 9,50 euro per aandeel.

  ING en Generali hebben hun 9,50 euro per aandeel al opgestreken. De andere aandeelhouders moeten nog wat geduld oefenen. In februari volgend jaar komt er een uitrookbod en verdwijnt Transics van de beurs. Dan zal ook jij je aandelen Transics kunnen aanbieden tegen 9,50 euro per stuk.

  Ik adviseer altijd om het uiteindelijke bod af te wachten. Je weet maar nooit of er nog een extraatje uit de kast rolt. Maar dat is in dit verhaal onmogelijk. Een tweede reden om te wachten is: dan ontvang je 9,50 euro per aandeel nétto. Als je je aandelen nu al op de beurs verkoopt, moet je genoegen nemen met een licht lagere koers. En dan gaan er ook nog eens beurskosten van af. Dus: als je niet dringend cash nodig hebt, wacht dan rustig op het uitrookbod van februari 2014 tegen 9,50 euro netto. Ik zal je er bijtijds aan herinneren.

B€UR$$UCC€$ - nr. 290 – 29 oktober 2013

Henex - rendement: tussen 27 % en 81 % (+ dividenden) op minder dan vijf maanden

   ‘Beurssucces’ is begonnen aan zijn zevende jaargang. In de voorbije zes jaar hebben we al 22 keer met succes ingespeeld op een mogelijk overnameverhaal. De nieuwe winnaar Aan den arrivee is Henex.

  Henex is één van de holdings waarmee de familie Boël haar beursgenoteerde investeringsmaatschappij Sofina controleert. Henex is de laatste controleholding die zelf nog beursgenoteerd is. Het lag dus in de lijn van de verwachtingen dat ook Henex vroeg of laat ván de beurs gehaald zou worden. Dat gebeurt binnenkort tegen 63,50 euro per aandeel.

  In mijn brief heb ik je de voorbije jaren 11 keer op die mogelijkheid gewezen, télkens met een aankoopadvies. Dat gebeurde de eerste keer bij een beurskoers van 35 euro en op z’n hoogst bij 50,04 euro per aandeel. Vroege vogels halen een rendement van 81 % in ’n goeie 4 jaar. Laatkomers moeten ‘genoegen nemen’ met 27 % winst. Daar komt uiteraard nog het jaarlijkse dividend bovenop.

  Het bod is nog niet officieel gelanceerd. Als het zo ver is, zal jouw bank of beursmakelaar vragen of je op het bod wil ingaan. Het antwoord kan ik je nu al geven: ga in op het bod.

  Het bod zal niet lang op zich laten wachten. Bieder ‘Union Financière Boël’ (UFB) gaat in de eerste helft van november een (ontwerp van) prospectus indienen bij beurswaakhond FSMA. Daarna kan het snel gaan.

  UFB is een niet-beursgenoteerde controleholding van de familie Boël. UFB gaat een bod uitbrengen op de 43,861 % van Henex die niet op een of andere manier al in handen is van de familie Boël. Het gaat om een voorwaardelijk bod. UFB wil Henex ván de beurs halen. De voorwaarde om het bod gestand te doen is dus “een minimumniveau van aanvaarding dat de lancering van een uitkoopbod mogelijk maakt”.

  Een uitkoopbod is mogelijk als de bieder rechtstreeks of onrechtstreeks 95 % van een beursgenoteerd bedrijf in handen heeft. Concreet moet UFB dus 38,861 % van de uitstaande aandelen Henex (op een totaal van 43,861 %) aangeboden krijgen. Dat zou zeker moeten lukken.

  Wie vreest dat het niet lukt en dat het bod dus in duigen valt, kan zijn aandelen nu op de beurs verkopen. Heb je vertrouwen in het welslagen van het bod, dan wacht je beter af. Dan ontvang je die biedprijs van 63,50 euro netto. Als je nu verkoopt op de beurs, moet je genoegen nemen met de beurskoers van (op dit moment) 62,50 euro. En dan gaan er ook nog eens beurskosten en beurstaksen van af.

  Ik denk bovendien dat er een kleine kans bestaat dat de uiteindelijke biedprijs nog iets hoger zal liggen. De portefeuille van Henex bestaat voor 48 % uit aandelen Sofina en voor 40 % uit aandelen Danone. Sinds de aankondiging van het bod is de beurskoers van Sofina enkele procenten gestegen. In de prospectus voor het overnamebod moet UFB nog melding maken van de waardering van Henex door een onafhankelijke expert. Die waardering is nog niet gebeurd en zou dus rekening kunnen houden met de koersstijging die Sofina ondertussen heeft gekend. Maar UFB is niet verplicht die onafhankelijke waardering zomaar over te nemen.

  Tegen de tijd dat het bod op Henex rond is, zal ik proberen een aandeel te vinden met een gelijkaardig profiel, om de opbrengst van het bod in te beleggen.

B€UR$$UCC€$ - nr. 282 – 3 september 2013

Rosier (Brussel: ENGB - BE0003575835; koers: 201,00 euro)

   Op maandag 2 september is het overnamebod van start gegaan op meststoffenfabrikant Rosier. De Oostenrijkse chemische multinational Borealis biedt 203,38 euro per aandeel. Tegen heug en meug zou ik toch maar ingaan op het bod. 
Je kent de voorgeschiedenis nog wel: toen de resultaten van Rosier op een dieptepunt zaten, deed Borealis een bod op het belang van 56,86 % dat de Franse oliegroep aanhield in Rosier. En de Fransen waren dan nog zo stom op het aankoopvoorstel van de Oostenrijkers in te gaan… 
Daardoor is Borealis verplicht een bod uit te brengen op alle overige aandelen Rosier. Het is duidelijk dat Borealis maar al te graag zo veel mogelijk aandelen wil oprapen tegen die prijs. Het bod kan tot twee keer toe heropend worden en als Borealis dan 95 % van Rosier in zijn bezit heeft, komt er een uitrookbod. 
De kans dat je ooit één cent extra kan krijgen voor je aandelen Rosier is miniem. Er zit dus niet veel anders op dan ze aan te beiden aan Borealis. De biedperiode loopt tot 4 oktober. Wacht niet tot de laatste dag. Ga nu meteen in op het bod. Dan staan de centen op 11 oktober op je rekening.

B€UR$$UCC€$ - nr. 263 – 3 april 2013

Douwe Egberts Master Blenders - rendement: (minstens) 41 % netto op minder dan vijf maanden

  Douwe Egberts Master Blenders heeft een overnamebod ontvangen van een consortium rond de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser. De Duitsers bieden 12,75 euro per aandeel. Sinds ‘Beurssucces’ Nr. 234 (4 september 2012) heb ik aangeraden Douwe Egberts te kopen tussen 8,50 en 9 euro. Dat was doorlopend mogelijk van half november tot eind februari. Het aandeel bereikte in die periode een laagste koers van 8,55 euro. Wie een aankooplimiet in de markt legde tegen de bovenkant van ‘mijn’ vork (9 euro), behaalt een rendement van ruim 41 % in ’n kleine vijf maanden.

  De naam Joh. A. Benckiser zou je meteen bekend moeten voorkomen. In ‘Beurssucces’ Nr. 242 (30 oktober 2012) heb ik je er al op gewezen dat de mensen van Joh. A. Benckiser 12,2 % van Douwe Egberts in handen kregen toen ze het Amerikaanse koffie- en theebedrijf Peet’s Coffee & Tea overnamen. En dat de Duitsers toen hun belang in Douwe Egberts meteen optrokken tot 15,05 %.

  Joh. A. Benckiser beheert de investeringen van de rijke Duitse familie Reimann. Het gaat ondermeer om de schoenenfabrikant Jimmy Choo Ltd. en parfummaker Coty. Coty lanceert vooral geurtjes met de naam van vedetten zoals Beyoncé, David Beckham, Heidi Klum, Jennifer Lopez, Kate Moss, Kylie Minogue en Madonna, maar ook het reukwerk van échte merken zoals Adidas en Calvin Klein.

  Vorig jaar probeerde Coty de Amerikaanse concullega Avon Products over te nemen, maar trok na anderhalve maand zijn bod weer in. De mensen van Joh. A. Benckiser zijn duidelijk investeerders in merken. En waarom dan geen koffiemerken?!

  De wereldwijde koffiemarkt wordt geschat op 75,8 miljard dollar per jaar. Douwe Egberts rijft daarvan 4 miljard dollar binnen. Daarmee is Douwe Egberts wereldwijd nummer drie. Nestlé is de grootste, met 12 miljard dollar (ondermeer dankzij George Clooney en Nespresso). Kraft bekleedt de tweede plaats, met een koffieomzet van 6 miljard dollar.

  Door Douwe Egberts over te nemen en samen te voegen met Peet’s Coffee & Tea en met Caribou Coffee (ook vorig jaar overgenomen), zou Joh. A. Benckiser een ernstige concurrent van Nestlé kunnen worden. Want de Duitsers willen veel meer doen dan pakjes, pads en capsules koffie verkopen. Peet’s Coffee en Caribou baten nu al verscheidene honderden koffiebars uit in de Verenigde Staten. Met de merken van Douwe Egberts – ondermeer Senseo en Maison du Café – bestaan gelijkaardige plannen.

  We zijn met Douwe Egberts nog niet écht Aan den arrivee. Er is nog geen officieel overnamebod gelanceerd op alle aandelen. De Duitsers willen eerst zeker weten of het bedrijf Douwe Egberts zo’n overname ook ziet zitten. Een vijandige overname doen, zou niet veel zin hebben.

  Toen Douwe Egberts vorige week melding maakte van het bod tegen 12,75 euro per aandeel, jumpte de beurskoers meteen naar 12,60 euro. Maar de beursdag werd afgesloten op 12,05 euro. De afgeblazen overname van Avon van vorig jaar deed blijkbaar nogal wat beleggers besluiten het zekere voor het onzekere te nemen.

  Ikzelf volg bij overnames altijd dezelfde strategie: ik wacht het finale bod af. Zo ontvang je de uiteindelijke overnameprijs netto, zonder beurskosten. Bovendien blijf je dan in de running voor een eventueel hoger bod.

B€UR$$UCC€$ - nr. 240 – 16 oktober 2012

Duvel Moortgat

Moeten we nu blij zijn of bedroefd? Alweer wordt een waardevol aandeel uit onze handen gerukt. De familie Moortgat kondigt een overnamebod aan op de 24,43 % van de biergroep die ze niet zelf in handen heeft. We krijgen 95 euro per stuk.

  Je rendement hangt natuurlijk af van het instapmoment en de instapprijs. Ik heb bij mijn besprekingen van Duvel telkens geadviseerd om het aandeel zeker te houden en eventueel aan/bij te kopen met een lagere aankooplimiet. Bij mijn recentste beschouwing – in ‘Beurssucces’ Nr. 215 van 3 april 2012 – noteerde het aandeel tegen 78,60 euro. Ik adviseerde toen een aankooplimiet tussen 70 en 72 euro. In juni daalde de beurskoers tot 70,12 euro. Wie zijn aankooplimiet niet uiterst scherp heeft gezet, heeft sindsdien (extra) aandelen Duvel in portefeuille. Nu, vier maanden later, mag je ze inleveren met 32 % winst.

  Moeten we blij zijn of bedroefd? Topman Michel Moortgat wijst erop dat geen enkele belegger zal uitstappen met verlies, want 95 euro is de hoogste koers uit het beursbestaan van Duvel. Dat is waar. Oprichters of controlerende aandeelhouders van andere bedrijven hebben wel brokken gemaakt en gaten geslagen in de financiën van hun kleine aandeelhouders.

  En toch ben ik veeleer bedroefd. Wie aandelen Duvel kocht, deed dat om voor de lange termijn lief en leed te delen met de familie Moortgat. Die kans wordt ons nu ontnomen.

  Michel Moortgat doet het voorkomen alsof hij ons het leed wil besparen: “Door van de beurs te gaan, willen we de kleine aandeelhouders de mogelijkheid bieden zonder kleerscheuren het schip te verlaten.”

  ’t Is helaas altijd hetzelfde liedje. Bedrijven die naar de beurs komen, hebben altijd uitstekende verwachtingen. Ook het aandeel Duvel is veel te duur naar de beurs gebracht. De believers van het eerste uur hebben jarenlang diep in het rood gestaan. En wie toen ontmoedigd uitstapte, heeft wel degelijk verlies geleden met uw aandelen, mijnheer Moortgat.

  En bedrijven die de beurs willen verlaten, kondigen altijd ‘turbulente tijden’ aan. Ze willen een sfeer creëren waarbij de kleine aandeelhouder dankbaar zou moeten zijn dat hij van zijn aandelen ‘verlost’ wordt. Hoe doorzichtig…

  De familie Moortgat heeft niet de tijd gekregen om het doemscenario te verspreiden. De beurskoers was hen te snel af. De familiale aandeelhouders werken al enkele maanden aan het bod en de beurskoers liep daarop vooruit. Hoe zou dat toch komen? De beurswaakhond FSMA gaat de beurstransacties in het aandeel Duvel tegen het licht houden om te zien of er sprake is van handel met voorkennis.

  Is 95 euro per aandeel Duvel een faire prijs? Dat hangt ervan af. Naar klassieke maatstaven is de prijs zeker aanvaardbaar. De familie Moortgat betaalt 22 keer de verwachte winst voor dit jaar. Een aandeel dat noteert met een koers/winst-verhouding van 22 zouden we ‘duur’ kunnen noemen.

  Maar… Wat is de volgende etappe? Michel Moortgat ontkent dat het de bedoeling is om de biergroep vervolgens te verkopen. Je moet er nochtans niet aan twijfelen dat de biermultinationals verlekkerd naar Duvel zitten te kijken.

  Tot nu toe was de familie Moortgat niet geneigd te verkopen. Maar je weet hoe dat gaat. De brouwerij is in 1871 opgericht door Jan-Léonard Moortgat. We zijn nu zoveel generaties verder. In 2003 is gedelegeerd bestuurder Philippe Moortgat door zijn twee broers uit het dagelijks bestuur gezet (officieel heeft hij zich ‘om persoonlijke redenen’ teruggetrokken). En nu neemt topman Michel Moortgat een sabattical. Hij trekt “enkele maanden” naar India, Japan, andere landen in Azië en de Verenigde Staten. Hij heeft behoefte aan nieuwe lucht. Zou jij zomaar het familiebedrijf verlaten als er ‘turbulente tijden’ op komst zijn? Zou Duvel écht niet te koop zijn? We zullen zien…

  Iemand die goed vertrouwd is met de brouwerijwereld én met DuvelMoortgat vertelde me vorige vrijdag dat een biergigant als Heineken vlotjes 1 miljard euro zou neertellen voor Duvel. Dat zou overeenkomen met 186 euro per aandeel. Begrijp je nu waarom ik de biedprijs van 95 euro per aandeel toch niet zo royaal vind. Ik zou ook liever aandeelhouder blijven tot de finale ontknoping van deze familiesaga. En ik wil mijn aandelen ook wel doorgeven aan mijn kinderen en kleinkinderen.

  Die keuze krijgen we dus niet. Omdat er maar 24,43 % van de aandelen verspreid zit bij het publiek, zal de familie er ongetwijfeld in slagen het bedrijf van de beurs te halen. Voorlopig hoef je nog niets te doen. Zodra de biedperiode begint te lopen, mag je ingaan op het bod.

B€UR$$UCC€$ - nr. 237 – 25 september 2012

I.R.I.S. - rendement: tot 50 % in enkele maanden

  De Japanse beeldtechnologiegroep Canon doet een overnamebod van 44,50 euro per aandeel op I.R.I.S., de specialist in documentenbeheer. Canon had al 17 % van I.R.I.S. in handen en wil nu graag het volledige bedrijf inlijven. In de afgelopen vijf jaar heb ik geregeld een aankoop van I.R.I.S. aangeraden. Toen I.R.I.S. eerder dit jaar de inkoop van eigen aandelen aankondigde, heb ik geadviseerd om dat voorbeeld te volgen en ook aandelen I.R.I.S. in te slaan onder 30 euro. Wie dat de voorbije maanden deed, haalt een rendement van 50 %.

  Niets dan tevreden gezichten bij de aandeelhouders van I.R.I.S.. Of toch niet? Het bod van Canon legt inderdaad een zwakke plek bloot in de nieuwe overnamewetgeving die nu al enkele jaren van kracht is.

  Je weet hoe de nieuwe overnamewetgeving eruit ziet: als iemand zijn participatie in een beursgenoteerd bedrijf opdrijft tot boven 30 % is hij verplicht tegen dezelfde prijs een overnamebod te lanceren op álle aandelen. Dat is wat Canon nu doet. De Japanners hebben al 17 % . Met hun bod overschrijden ze onvermijdelijk de drempel van 30 % en bieden ze iedereen dezelfde prijs.

  Volgens de vroegere overnamewetgeving was het verplicht een bod uit te brengen op alle aandelen bij een “controlewissel”. Dat wil zeggen: als de controle over een bedrijf overging in andere handen, moest de nieuwe hoofd- of referentieaandeelhouder tegen dezelfde prijs een bod uitbrengen op alle aandelen.

  Canon is referentieaandeelhouder van I.R.I.S. geworden op 16 juli 2009. De Japanners kregen toen 17 % van I.R.I.S. in handen en werden daarmee de grootste aandeelhouder. Ze namen die 17 % over van de twee oprichters van het bedrijf (Pierre De Muelenaere en Etienne Van de Kerckhove), van Albert Frère (via zijn holding NPM) en van Luc Bertrand (via Sofinim, een dochter van Ackermans & van Haaren).

  Om de controle over I.R.I.S. te verwerven, betaalde Canon toen 70 euro per aandeel! Volgens de vroegere overnamewetgeving had Canon toen iederéén 70 euro per aandeel moeten bieden. Maar de vroegere overnamewetgeving was toen al niet meer van kracht. En aangezien Canon toen de drempel van 30 % niet overschreed, was er geen verplichting om ook 70 euro te bieden aan andere aandeelhouders.

  Nu komt Canon dus met 44,50 euro op de proppen. Waarom krijgen jij en ik maar 44,50 euro en kregen Albert Frère en Luc Bertrand voor dezelfde aandelen 70 euro? Dat zou met de vroegere overnamewetgeving onmogelijk zijn geweest. Ik heb de vroegere overnamewetgeving dan ook altijd fairder gevonden dan de huidige.

  Maar goed, laten we daarover niet kniezen. De biedprijs is misschien niet royaal, hij is toch eerlijker dan die voor Transics en voor VPK Packaging, waar de oprichters zélf hun bedrijf weer van de beurs willen halen. Bij VPK Packaging gebeurt dat zelfs ónder de boekwaarde! Canon gaat met I.R.I.S. alvast een stuk bóven de boekwaarde van 33,84 euro per aandeel.

  Het bod is nog niet officieel gelanceerd. Je hoeft dus nog niets te ondernemen. Ik hou je op de hoogte over de officiële lancering. Als het zo ver is, mag je ingaan op het bod.


B€UR$$UCC€$ - nr. 237 – 25 september 2012

deVGen

Het Zwitserse bedrijf Syngenta biedt 16 euro per aandeel Devgen. Dat is 70 % boven de beurskoers vóór de aankondiging van het bod. Zo hebben we het graag…

  Devgen is in mijn brief – jammer genoeg – maar één keer aan bod gekomen. In Nr. 226 (19 juni 2012) zorgde het agrotechbedrijf voor Den jump van de week! Het aandeel sprong toen andermaal 17 % hoger. In een maand was het aandeel toen al ruim 50 % hoger gegaan.

  ‘Koopwaardig bij terugval’ was toen mijn advies. De weken erna kwam er inderdaad een kleine terugval, tot onder 8 euro. Maar niet tot in de verhoopte zone tussen 6 en 7 euro. Als de beurs niet bereid is een aandeel te leveren tegen de lage aankoopprijs die je vooropstelt, moet je inderdaad af en toe je aankooplimiet verhogen.

  De stijging kwam in juni op gang nadat Devgen een partnership bekendmaakte met de Zwitserse multinational Syngenta, voor de ontwikkeling van insecticidensprays. Daarnaast is Devgen vooral een ontwikkelaar van rijstzaden die een aanzienlijk hogere oogst opleveren en van gewassen (mais, katoen, soja,…) die beter bestand zijn tegen overvloedige regen of extreme droogte en tegen allerlei ongedierte.

  De deal met Syngenta heeft (had) een totale waarde van 50 miljoen euro. In juli 2012 is al upfront 22 miljoen euro betaald aan Devgen. De resterende 28 miljoen euro zou betaald worden in zes jaarlijkse schijven van 4,8 miljoen euro. Liever dan die 28 miljoen euro te betalen aan de aandeelhouders van Devgen, verkiest Syngenta dus om dat bedrag binnen de eigen groep te houden, door Devgen over te nemen.

  Merkwaardig genoeg had Syngenta nog geen aandelen van Devgen in portefeuille. Concurrent Monsanto heeft wel een participatie van 4,31 % in Devgen. Het is niet onmogelijk dat Monsanto het bod van Syngenta nog overtroeft. Ook Bayer, BASF en Dupont zouden nog uit hun pijp kunnen komen. Daarom raad ik je aan – zoals altijd – de uiteindelijke afloop van het overnameverhaal af te wachten. Wie nu zijn aandelen Devgen verkoopt op de beurs, ontneemt zichzelf de kans om de eventuele vruchten te plukken van een overnamegevecht. Als dat nog komt, natuurlijk…

  Heb je zelf geen aandelen van Devgen in portefeuille, dan pik je misschien toch een graantje (!) mee via Gimv (Brussel: GIMB – BE0003699130; koers: 37,27 euro). De investeringsmaatschappij heeft nog altijd 6 % van Devgen in handen. De écht grote winnaars zijn de befaamde biotechinvesteerders Adrianus van Herk (20 % van Devgen), Rudi Mariën (14 %) en Wouter de Ruiter (8 %).

  Laten we ook nog wat verder vooruit kijken. Zijn er nog meer biotechbedrijven die vroeg of laat kunnen worden overgenomen? Zeker en vast! (…)


B€UR$$UCC€$ - nr. 234 – 4 september 2012

VPK Packaging - rendement: 13 % à 18 % in (hoogstens) 13 maanden

  “Het zou me geen sikkepit verbazen als VPK in 2012 van de beurs wordt gehaald.” Dat schreef ik in mijn eerste brief van dit jaar. Et voilà! De familie Macharis biedt 33 euro voor elk van de 754.100 aandelen die nog verspreid zitten onder het beleggend publiek.

  Dat is maar 8,6 % van het totale aantal aandelen van de verpakkingsgroep uit Erembodegem, bij Aalst. De overige 91,4 % heeft de familie Macharis alweer in eigen handen. In april 1999 brachten ze een minderheidsbelang naar de beurs tegen 29 euro per aandeel. Dat minderheidsbelang hadden ze dus al grotendeels via de beurs teruggekocht, ónder de introductieprijs van 13 jaar geleden.

  Vanaf ‘Beurssucces’ Nr. 190 (4 oktober 2011) heb ik geschreven dat “je mag meedoen met de familie en het aandeel kopen tussen 28 en 29 euro.” Een aankoop tegen 29 euro levert nu 13 % koerswinst op. Wie kocht tegen 28 euro, haalt een rendement van 17,85 %. Echte bodemvissers konden het aandeel VPK amper twee maanden geleden nog oppikken tegen 26,30 euro. Proficiat!

  Ik ben wel lichtjes ontgoocheld over de overnameprijs. Want ik had ook al geschreven: “We mogen toch aannemen dat de delisting niet ónder de boekwaarde zal gebeuren, familie Macharis?” Daar trekken ze zich in Erembodegem dus niets van aan. De eerste jaarhelft van 2012 is afgesloten met 12,3 miljoen euro winst (1,54 euro winst per aandeel). Dat heeft de boekwaarde van VPK verder doen oplopen tot 35,48 euro per aandeel!

  Waarom vind ik dat wij, kleine aandeelhouders, récht hebben op minstens de boekwaarde? Wel, de boekwaarde is wat élke aandeelhouder in handen zou krijgen als een bedrijf ontmanteld zou worden. Dan zouden alle bezittingen dus verkocht worden. Met de opbrengst van de verkoop zouden alle schulden afgelost worden. Wat dan nog overblijft zou onder alle aandeelhouders verdeeld moeten worden. Wel, dát is de boekwaarde.

  Maar VPK wordt natuurlijk niét ontmanteld. De familie Macharis verwerft met haar bod op de resterende aandelen niet alleen de huidige boekwaarde, maar ook alle toekomstige winst die VPK nog zal maken. Eigenlijk zouden ze dus méér moeten bieden dan de huidige boekwaarde.

  Dat is trouwens wat VPK in het verleden voortdurend heeft gedaan bij de uitbouw van een internationale groep met 34 vestigingen in 12 Europese landen: bedrijven overnemen bóven de boekwaarde. Er staat dan ook 8,6 miljoen euro goodwill op de balans. Goodwill is het bedrag dat je bij een overname neertelt bovenop de boekwaarde van het overgenomen bedrijf. Waarom betaalt VPK – zoals elke onderneming – bij een overname vlotjes méér dan de boekwaarde van het overgenomen bedrijf, maar krijgen de eigen minderheidsaandeelhouders niet eens de boekwaarde bij de overname van hun aandelen???

  Het bod is nog niet van start gegaan. Je hoeft dus nog niets te ondernemen. Je moet je aandelen ook niet verkopen op de beurs. Het is doorgaans het beste om altijd het uiteindelijke bod af te wachten. Zo krijg je de biedprijs netto in handen, zonder verkoopkosten te hoeven betalen.

  En je weet nooit of er misschien nog een extraatje bij komt. Vóór het bod van start kan gaan, moet een onafhankelijk expert altijd een verslag maken met de waardering van het aandeel. Die opdracht is in dit geval toevertrouwd aan Petercam. Zouden ze bij Petercam mijn redenering volgen en aanbevelen om de aandeelhouders (minstens) de boekwaarde te betalen? (maak je geen illusies; Petercam wordt voor zijn verslag betaald door VPK; een financiële instelling die zijn opdrachtgever ertoe dwingt een hogere overnameprijs op tafel te leggen, zal in de toekomst niet vaak meer uitgekozen worden om bij een overname een onafhankelijk waarderingsverslag op te maken)


B€UR$$UCC€$ - nr. 234 – 4 september 2012

Transics - rendement: te laag (door de veel te lage overnameprijs)

  Het overnamebod op Transics, de West-Vlaamse producent van fleetmanagementsystemen voor vrachtwagens, is van start gegaan. Het loopt nog tot en met 21 september. Nooit eerder heb ik het zo moeilijk gehad om een advies te formuleren over een overnamebod.

  Op het eerste zicht is het nochtans eenvoudig. Ik heb de aankoop van Transics altijd aangeraden bij koersen die ónder de overnameprijs van 7,50 euro liggen. Ingaan op het bod levert dus altijd winst op. Dat is alvast een grote troost in deze moeilijke beslissingsmomenten.

  Wat is dan het probleem? Er zijn er heel wat. Ik heb er alvast een probleem mee dat iemand zijn bedrijf naar de beurs brengt tegen 17,50 euro per aandeel en dat diezelfde personen vijf jaar later diezelfde aandelen willen terugkopen tegen minder dan de helft van de verkoopprijs van toen.

  Je kan ook met je ellenbogen aanvoelen dat Transics in een volgende fase zal worden verkocht. De verkoopprijs zal vér boven de huidige biedprijs liggen. Waarom zouden kleine aandeelhouders niet dezelfde rit mogen rijden? Waarom wil men hen uit het aandeel verdrijven? Waarom willen de oprichters ook nog eens de winst op de aandelen van de kleine beleggers in hun eigen zak stoppen? Spreken we in dit geval dan nog van de oprichters van Transics? Of zijn het veeleer de oplichters?

  De bieders zullen het bod gestand doen als ze minstens 75,1 % van de aandelen in handen krijgen. Krijgen ze minder dan 75,1 % van de aandelen aangeboden, dan kunnen ze vrij beslissen om het bod te annuleren of om toch de aangeboden aandelen te aanvaarden en te betalen. Met die aanvaardingsdrempel van 75,1 % willen ze duidelijk de kleine beleggers schrik aanjagen. Als de kleine beleggers niet ingaan op het bod en de drempel van 75,1 % wordt niet gehaald, dan wordt misschien die 7,50 euro per aandeel niét betaald en verdampt de mogelijke winst van de kleine beleggers. Daarover zou ik me alvast geen zorgen maken. Topman Walter Mastelinck, medeoprichter Ludwig Lemenu en de fondsen Creafund en Uniholding (verenigd in biedingsmaatschappij Tavares) zijn zo tuk op jouw en mijn aandelen dat ze hoogstwaarschijnlijk in alle gevallen de aangeboden aandelen zullen aanvaarden.

  De beursgenoteerde beleggingsvennootschap Quest for Growth (Brussel: QFG – BE0003730448; koers: 5,34 euro) gaat zijn 250.000 aandelen Transics alvast inbrengen in het overnamebod van oprichter Walter Mastelinck en zijn trawanten. Quest ziet op tegen de mogelijke jarenlange onzekerheid en wil zijn centen in andere bedrijven beleggen. Jammer. Maar ik kan er begrip voor opbrengen.

  ING en Generali gaan niet in op het bod. Samen hebben ze 22,48 % van Transics in handen. Het blijft voor Mastelinck en zijn trawanten dus haalbaar om met hun overnamebod 75,1 % van Transics in handen te krijgen.

  Mijn mening blijft onveranderd. Mastelinck en zijn trawanten komen ons geen geschenken brengen. Als zij nu bereid zijn 7,50 euro per aandeel te betalen, is dat omdat ze ervan overtuigd zijn later veel méér te kunnen krijgen (van een mogelijke overnemer). Om hun overnamebod te financieren hebben ze zelfs leningen aangegaan bij de bank. Als we hen laten doen, kunnen ze die leningen vervolgens dumpen in Transics. Dan moet het bedrijf Transics vervolgens zijn overnameprijs zelf terugverdienen. Ja, het kan nog een vuile oorlog worden…

  Elke rechtgeaarde belegger zou beter niet ingaan op het bod. Als de aandelen 7,50 euro waard zijn voor Mastelinck, dan ook voor ons. Ik had daarover graag jouw mening gekend. Heb je aandelen Transics in portefeuille? Laat me dan even weten over hoeveel aandelen het gaat en of je wél of niét ingaat op het bod, via het e-mailadres info@beurssucces.be. De informatie blijft vertrouwelijk en kan nuttig zijn voor het verdere verloop van deze onverkwikkelijke historie.


B€UR$$UCC€$ - nr. 232 – 21 augustus 2012

Telenet - rendement: 287 % netto voor wie instapte bij mijn eerste aankoopadvies

   Ik had je aangeraden om je klaar te maken voor een Tussenspurt, in de aanloop naar de kapitaalvermindering van Telenet, eind deze maand. Maak er maar een Eindspurt van.

  De reden voor de geplande Tussenspurt ken je: ik ging ervan uit dat de beurskoers van Telenet ná de kapitaalvermindering veel méér zou dalen dan het bedrag dat je met de uitkering in handen zou krijgen. Je zou dus méér winst kunnen boeken door het aandeel te verkopen vóór de uitkering en het achteraf terug te kopen.

  Normaal komt een aandeel alleen Aan den arrivee! als het bedrijf wordt overgenomen of van de beurs gehaald. Dat is met Telenet niet het geval. Nog niet, denken verscheidene analisten die het aandeel opvolgen. Dat zou over 3 à 4 jaar het geval zijn. Het ziet er helaas naar uit dat we dan geen overnamepremie gaan ontvangen. Met andere woorden: voor ons is het vet wellicht van de soep. Uitstappen dan maar…

  Alles is veranderd met het persbericht dat Telenet vorige week publiceerde. In eerste instantie leidde het tot een mooie koersstijging. Naarmate het belang van de informatie doordrong, zonk de beurskoers van Telenet de volgende dagen langzaam weg.

  Voor mij is het belangrijkste nieuws de beslissing van Telenet om “het beleid aangaande de vergoeding van de aandeelhouders aan te passen”. Sinds 2009 keert Telenet een jaarlijkse vergoeding uit. Dat gebeurde in de vorm van een kapitaalvermindering. Daarop is geen roerende voorheffing verschuldigd. Een kapitaalvermindering gaat dus voor 100 % naar de aandeelhouders.

  Een bedrijf kan alleen kapitaalverminderingen doorvoeren voor zover er nog kapitaal op de balans staat. Ondertussen heeft Telenet nagenoeg zijn volledige kapitaal ‘verminderd’. Op groepsniveau is er ondertussen zelfs al een negatief eigen vermogen van 744 miljoen euro. De NV Telenet beschikt nog over ’n goeie 12 miljoen euro kapitaal (na de nakende kapitaalvermindering van ruim 281 miljoen euro). De truc-met-de-kapitaalvermindering is uitgewerkt.

  Dat zat er aan te komen. Dat wisten we. De volgende uitkeringen zouden gebeuren als een dividend. Daarop zouden we 25 % roerende voorheffing moeten betalen. Dat hebben we dit jaar al een eerste keer moeten doen op he dividend van 1 euro bruto dat is uitgekeerd op 10 mei.

  Maar Telenet gooit het roer nu radicaal om. Het bedrijf stapt af van de uitkering van een (aanzienlijke) jaarlijkse vergoeding. Letterlijk luidt de boodschap dat de toekomstige vergoeding “voornamelijk zal bestaan uit de verkrijging van eigen aandelen”. Een dividend(je) wordt niet letterlijk uitgesloten. Maar het zal dus hooguit een symbolisch dividendje zijn. Dit is het einde van Telenet als rendementsaandeel!

  Telenet zet zijn toekomstige “uitkeringsbeleid” meteen in de praktijk. Vorige week al heeft het bedrijf 700 miljoen euro extra geleend. Dat doet de schuldenlast oplopen tot 3,7 miljard euro!

  Met die 700 miljoen euro gaat Telenet later dit jaar – ná de kapitaalvermindering – een openbaar bod tot inkoop van eigen aandelen doen. Maximaal 20.673.043 aandelen zullen op die manier worden ingekocht en vernietigd.

  De biedprijs zal 31,75 euro bedragen. Gewone beleggers zullen daarop 21 % roerende voorheffing moeten betalen. Wie ingaat op het bod zal dus maar 25,0825 euro netto ontvangen. Wie onderworpen is aan de ‘rijkentaks’ (roerende inkomsten boven 20.020 euro) zal zelfs maar 23,8125 euro netto ontvangen. Het heeft voor jou en mij dus geen enkele zin om in te gaan op dat bod. Het heeft wel zin voor institutionele beleggers (verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen,…). Zij hoeven op zo’n openbaar bod geen roerende voorheffing te betalen en ontvangen die 31,75 euro netto.

  Hoofdaandeelhouder Liberty zal geen aandelen inbrengen in het openbaar bod. Liberty heeft nu 50,04 % van Telenet in handen. Na de vernietiging van de ingekochte aandelen zal Liberty 61,18 % van Telenet in handen hebben.

  Telenet zal ook de komende jaren honderden miljoenen euro spenderen aan gelijkaardige openbare biedingen op eigen aandelen. Wellicht zal Liberty telkens ‘passen’. In theorie is het dus mogelijk dat Liberty op die manier uiteindelijk overblijft als enige aandeelhouder en zo 100 % van Telenet in handen krijgt zonder één cent te betalen!

  Je zou kunnen zeggen: laten we hetzelfde doen als Liberty: we houden onze aandelen Telenet bij. In tegenstelling tot Liberty, hebben wij daarbij niets te winnen. Op het einde van de rit zullen de laatste koppige kleine aandeelhouders toch ‘uitgerookt’ worden. Het uitkoopbod zal wellicht niet hoger zijn dan het huidige openbaar bod. En al die jaren zal de kleine belegger ook geen (noemenswaardig) dividend ontvangen.

  Je kan de nieuwe situatie als volgt samenvatten: voortaan werkt Telenet alleen nog voor zijn hoofdaandeelhouder Liberty. De kleine aandeelhouder kan niet meer genieten van de aanzienlijke vrije kasstroom van het kabelbedrijf. Wel, waarom zouden wij dan nog kleine aandeelhouder blijven?

  Let wel, ik verwacht niet dat het aandeel Telenet veel terrein verliest. Professionele beleggers weten dat ze 31,75 euro netto kunnen vangen als ze aandelen Telenet inbrengen in het openbaar bod. Mocht de beurskoers (ver) onder dat niveau zakken, dan zullen die professionelen wel aan het kopen slaan. Er hangt dus een soort vangnet onder het aandeel. Het neerwaarts risico is beperkt. Maar jij en ik moeten vooral kijken naar de kans op winst. Die kans is klein: (nagenoeg) geen dividenduitkering meer en weinig vooruitzichten op koersstijgingen van het aandeel. Verkopen dan maar…

  Het is met gemengde gevoelens dat ik afscheid neem van Telenet (en ik zal het aandeel toch met één oog blijven opvolgen). Ik heb het aandeel voor het eerst aangeraden in ‘Beurssucces’ nummer 52, op 18 november 2008. Het kostte toen 10,87 euro. Als je ook alle uitkeringen meetelt, bedraagt het rendement sindsdien 287 % netto. In minder dan vier jaar. Het zal voorwaar niet makkelijk zijn een ‘vervanger’ te vinden die het even goed doet.

  Je mag je kans wagen met X. Het aandeel is koopwaardig. Ik kan je helaas niet beloven dat je met X de komende vier jaar een rendement haalt van 287 % netto…


B€UR$$UCC€$ - nr. 140 – 21 september 2010

Crucell - rendement: (minstens) 44 % netto op (hoogstens) twintig maanden

En het gaat vooruit. Het gaat verbazend goed vooruit. (ik lijk wel Raymond van het Groenewoud)

Crucell is al het dertiende aandeel waarmee we zegevierend Aan den arrivee! komen. Dertien geslaagde ‘overnametips’ in amper 140 nummers van ‘Beurssucces’. Op naar de volgende?!

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell is begin 2009 op onze radar terechtgekomen toen het Amerikaanse farmabedrijf Wyeth overwoog om Crucell over te nemen. Even later werd Wyeth zelf overgenomen door Pfizer. Toen was de overname van Crucell van de baan.

Vervolgens nam een ander Amerikaans farmabedrijf, Johnson & Johnson, een belang van 18 % in Crucell. Daarmee werd J&J de grootste aandeelhouder van Crucell. J&J betaalde 20,63 euro per aandeel. Dat was ver boven de toenmalige beurskoers. Het was een aanwijzing over de werkelijke waarde van het aandeel Crucell.

Nu maakt J&J bekend dat het van plan is een bod uit te brengen op héél Crucell. De Amerikanen willen 24,75 euro per aandeel betalen. Het management van Crucell zou daar wel oren naar hebben. Dat is begrijpelijk. Topman Ronald Brus (die nog maar sinds 2004 aan de leiding staat van het bedrijf dat in 1993 is opgericht) zou in dat geval voor 17,8 miljoen euro aandelen en opties kunnen verzilveren. Voor de hele directie samen gaat het om een kleine 40 miljoen euro.

Sommige grote aandeelhouders hebben al gemeld dat ze de biedprijs van 24,75 euro maar “mager” vinden. Van Herk Holdings bijvoorbeeld, heeft 9,6 % van Crucell in handen en is niet scheutig om op het bod in te gaan.

Analist Jan Van den Bossche van Petercam vindt ook dat het bod te weinig rekening houdt met de toekomstige groei van de producent van vaccins. Een bod van tegen de 30 euro per aandeel zou volgens hem meer op zijn plaats zijn geweest.

Het bod is nog niet officieel gelanceerd. Rekening houdend met de eerste reacties, zou het me niet verbazen mocht J&J er nog “een lepel suiker” aan toevoegen. Maar ook niet meer dan dat.

Zoals altijd, wacht ik rustig het officiële bod af. Als je daarop ingaat, ontvang je de biedprijs netto en zonder kosten. Als je nu al verkoopt op de beurs, ontvang je niet de volledige overnameprijs, want de beurskoers staat daar zo’n 1,5 % onder. En bovendien moet je dan nog beurskosten betalen ook. En als je nu al verkoopt op de beurs, maak je ook geen kans meer op die eventuele “lepel suiker” die J&J er misschien nog aan toevoegt om ook de laatste koppige aandeelhouders te doen slikken.

Ik heb Crucell voor het eerst aangeraden in ‘Beurssucces’ Nr. 59 van 13 januari 2009. Het aandeel kostte toen 17,10 euro. Als je het toen hebt gekocht, haal je een rendement van ruim 44 %. Maar het was het voorbije anderhalf jaar ook heel goed mogelijk om het aandeel te kopen tegen 14 euro (of lager). Als je dat hebt gedaan, kom je aan 76 % winst. Mijn persoonlijke rendement ligt daar ergens tussenin.


B€UR$$UCC€$ - nr. 135 – 17 augustus 2010

International Power - rendement: (minstens) 11 % in minder dan zes maanden

We zijn weer met een aanbevolen aandeel Aan den arrivee gekomen! In ‘Beurssucces’ Nr. 113 heb ik op 23 februari 2010 een beperkte aankoop van International Power aangeraden tussen 325 en 330 pence. Op dat moment waren onderhandelingen tussen International Power en GDF Suez afgesprongen. Maar het was mijn stellige overtuiging dat beide partijen mekaar vroeg of laat toch weer zouden gaan opvrijen. De nieuwe vrijage is er dus vrij snel gekomen.

GDF Suez krijgt een belang van 70 % in International Power zonder ook maar één cent op tafel te leggen. Precies zoals topman Gérard Mestrallet het al gepland had in januari.

Hoe is GDF Suez daarin geslaagd? De constructie is eigenlijk vrij eenvoudig. GDF Suez brengt zijn divisie ‘GDF Suez International’ onder bij International Power. Dat zijn de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en alle activiteiten buiten Europa.

Je zou ook kunnen zeggen dat ‘GDF Suez International’ eigenlijk verkocht wordt aan International Power. En dat GDF Suez zich laat betalen met aandelen van International Power. Die aandelen zullen afkomstig zijn van een kapitaalverhoging. De aandeelhouders van International Power moeten daarvoor nog hun goedkeuring geven. Maar dat vormt wellicht geen enkel probleem. Want deze keer is GDF Suez er wel in geslaagd om de grootste aandeelhouder van International Power voor zijn plannen te winnen. Het gaat om het Britse investeringsfonds Invesco, dat 11 % van International Power in handen heeft.

De hele operatie zou begin 2011 rond moeten zijn. Op dat moment zal GDF Suez 70 % in handen hebben van New International Power (de nieuwe naam voor het bedrijf). Voor de huidige aandeelhouders van International Power verandert er niets. GDF Suez doet geen overnamebod. De huidige aandeelhouders behouden hun effecten en die blijven verhandeld worden op de beurs van Londen.

GDF Suez heeft één kleine toegeving gedaan om (vooral) Invesco over de streep te trekken. De bestaande aandeelhouders van International Power krijgen een superdividend van 92 pence per aandeel. Let wel: het is niet GDF Suez dat het superdividend betaalt. Met andere woorden: International Power gaat zich nog dieper in de schulden steken om dat superdividend te kunnen betalen aan zijn huidige aandeelhouders.

Wat moet je nu doen als aandeelhouder van International Power? Je hoeft niet noodzakelijk iets te doen. Je kan gewoon aandeelhouder blijven en (later) dat superdividend opstrijken. Maar dat zou ik niet doen.

Mijn advies is: verkoop International Power. Daarvoor heb ik diverse redenen. Om te beginnen weten we nu zeker dat GDF Suez geen overnamebod doet. Hopen op een verdere (speculatieve) koersstijging heeft geen zin. Zoals je kon verwachten, leidde de bekendmaking van de transactie vorige week onmiddellijk tot een (beperkte) daling van het aandeel International Power.

Wachten op het superdividend heeft ook geen zin. Op de dag dat het superdividend van 92 pence wordt uitgekeerd, zal uiteraard de beurskoers (ongeveer) even veel dalen. Dat wordt voor de aandeelhouders dus een nuloperatie.

Erger nog: ze gaan er geld aan verliezen. Want op het dividend moet uiteraard belasting worden betaald. Er wordt 10 % bronbelasting ingehouden in het Verenigd Koninkrijk en 25 % roerende voorheffing in België. Van die 92 pence superdividend ontvangt een Belgische belegger dus maar 62,10 pence netto. En misschien rekent je bank of beursmakelaar ook nog kosten aan. Kortom: als je nu je aandelen International Power verkoopt, ontvang je die 92 pence netto (inbegrepen in de beurskoers, die na de uitkering van het superdividend toch zal zakken met ongeveer 92 pence).

Tijd dus om afscheid te nemen van International Power. Als je op mijn advies kocht tussen 325 en 330 pence, heb je (minstens) 11 % winst in minder dan zes maanden. In mei, juni en juli kon je het aandeel zelfs kopen onder 300 pence. Heb je dat gedaan, dan heb je meer dan 20 % winst.


B€UR$$UCC€$ - nr. 134 – 10 augustus 2010

Movetis - rendement: (minstens) 55 % netto in acht maanden

En dat is dan nummer elf! Het elfde aandeel dat we in het jonge bestaan van ‘Beurssucces’ hebben aangekocht en waarmee we zegevierend Aan den arrivee! zijn gekomen. Dat wil zeggen: het bedrijf wordt overgenomen tegen een (veel) hogere prijs dan onze aankoopprijs. Krijgen we Aan den arrivee! ook bloemen en kussen? Met de winstpremie alleen kan ik ook al genoegen nemen…

Het farmaceutische bedrijf Movetis bestaat nog maar sinds 2006. Toen is het afgesplitst van Jansen Pharmaceutica, de Belgische dochter van het Amerikaanse geneesmiddelenconcern Johnson & Johnson (J&J).

Movetis ontwikkelt geneesmiddelen voor de behandeling van maag- en darmaandoeningen. Johnson & Johnson beschouwde die in 2006 niet langer als een kernactiviteit.

Sinds 4 december 2009 noteert Movetis op de beurs. Je kon bij de beursgang inschrijven tegen 12,25 euro per aandeel. Ik heb je toen aangeraden om dat te doen. Voor een beperkt bedrag. Waarom voor een beperkt bedrag? Omdat Movetis toen nog geen enkel geneesmiddel op de markt had en ten vroegste in 2013 winst zal maken.

Movetis had toen al wel de Europese goedkeuring op zak voor Resolor. Dat is een medicijn tegen chronische constipatie bij vrouwen. Mannen die een moeilijke stoelgang hebben, kunnen dat middel niet voorgeschreven krijgen. De Europese overheid heeft het alleen goedgekeurd voor vrouwen.

Sinds 27 januari 2010 is Resolor op de markt in Duitsland. Movetis heeft ook al verkoopploegen in het Verenigd Koninkrijk en in België. Maar zo’n jong bedrijfje kan onmogelijk zelf de wereldwijde verkoop van een geneesmiddel organiseren. Movetis zocht dus een partner voor de verkoop in de rest van Europa.

Bij die zoektocht is Movetis in contact gekomen met de Brits-Ierse farmagroep Shire. Als partner zou Shire een percentage ontvangen op de verkoop van Resolor. In de plaats van te partneren doet Shire een overnamebod op Movetis. Op die manier is de volledige toekomstige winst van Resolor voor Shire.

Het is Shire niet alleen te doen om Resolor. Want Movetis ontwikkelt ook nog andere geneesmiddelen voor maag- en darmaandoeningen. En dat is bij Shire wél een kernactiviteit. Die wordt nu ondergebracht bij Movetis. Het bedrijf uit Turnhout zal voortaan Shire Movetis heten. De ploeg van Movetis zal binnenkort ook Mezavant commercialiseren. Dat is een geneesmiddel van Shire, tegen darmontsteking.

Shire biedt voor Movetis 19 euro per aandeel. Dat is ruim 55 % boven de prijs waartegen het bedrijf acht maanden geleden naar de beurs is gekomen. Wie het nadien op de beurs heeft gekocht, haalt een nog (veel) groter rendement op een nog (veel) kortere termijn.

Movetis zelf heeft al ingestemd met het overnamebod. Maar de uiteindelijke beslissing ligt natuurlijk bij de aandeelhouders. De grootste aandeelhouder, de durfkapitaalgroep Sofinnova, heeft 28,2 % van Movetis in handen en heeft ook al ingestemd met het bod. Dat is ook het geval voor ‘Life Sciences Partners’, dat 10,7 % van Movetis in handen heeft. Het lijdt weinig twijfel dat alle aandeelhouders uiterst tevreden zijn met de overnameprijs van 19 euro per aandeel. Jij en ik toch ook?!


B€UR$$UCC€$ - nr. 128 – 8 juni 2010

Punch Telematix - rendement: 34 % in vijf maanden

Het is zo ver! Voor de tiende keer in het jonge bestaan van ‘Beurssucces’ zijn we met een aandeel Aan den arrivee! gekomen. Dat wil zeggen: we hebben een aandeel aangekocht met het oog op een (snelle) overname en die is er ook gekomen.

Ik heb je Punch Telematix enkele keren aangeraden in de maand februari, toen de koers 2,18 à 2,28 euro bedroeg. Naar goeie gewoonte heb ik het aandeel ook zelf gekocht. Mijn gemiddelde aankoopprijs bedraagt 2,34 euro. Mijn rendement bedraagt dus 34 % in (minder dan) vijf maanden.

Want inderdaad: op maandag 7 juni is het overnamebod van het Amerikaanse bedrijf Trimble van start gegaan. Het bedraagt 3,15 euro per aandeel en het loopt nog tot en met 25 juni. Ga in op het bod!

Ons rendement had veel hoger kunnen zijn. De voorbije maanden is er op de beurs gespeculeerd op een biedoorlog tussen diverse kandidaat-overnemers. Die speculatie joeg het aandeel op 26 april op tot een hoogste koers van 4,25 euro. Hadden we toen maar verkocht… De beurs is (andermaal) de tempel van de spijt.

Toch zou ik niet uitsluiten dat er nog een biedoorlog komt. “Buurman” Transics (Brussel: TRAN - BE0003869865; koers: 5,09 euro) deed de voorbije maanden al eens een poging om zijn concurrent in de productie van boordcomputers voor vrachtwagens over te nemen. Voor 4 aandelen Punch Telematix zou je 1 nieuw aandeel Transics krijgen + 4,25 euro cash. De waarde van het bod kwam toen neer op 2,78 euro per aandeel Punch Telematix en werd door Punch Telematix afgewezen.

Zal Transics de buit zomaar in handen laten van Trimble? Of doen ze een nieuwe poging? Dan zullen ze uit een ander vaatje moeten tappen. Het vorige bod van Transics is nu maar 2,335 euro per aandeel Punch Telematix meer waard. Dat komt door de koersdaling van het aandeel Transics.

Ofwel moet Transics méér cash op tafel leggen. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Ofwel moet Transics méér eigen aandelen aanbieden (en dan moet er dus een grotere kapitaalverhoging komen). Maar dan moet de toekomstige winst ook over zo veel meer aandelen Transics verspreid worden. Voorwaar een dilemma voor Transics. Daar ligt wellicht ook de verklaring voor de aanhoudende daling van de beurskoers van Transics.

Wat Transics ook moge doen, je mag nu gerust ingaan op het overnamebod van Trimble. Als Transics later toch een hoger bod zou uitbrengen, dan mag je nog altijd ingaan op dat nieuwe, hogere bod. Als je tijdig ingaat op het bod van Trimble, staat het overnamebedrag op 7 juli op je rekening.


B€UR$$UCC€$ - nr. 109 – 25 januari 2010

Cadbury - rendement: (ongeveer) 9 % op vier maanden

  Vraag: Hoe groot is het verschil tussen ‘belachelijk’ en ‘goed’?
Antwoord: 14 %!

Toen de Amerikaanse voedingsgigant Kraft in september vorig jaar de Britse chocoladeproducent Cadbury wou overnemen voor 745 pence per aandeel, noemde Cadbury-topman Roger Carr dat bod “belachelijk”. Vorige week verhoogde Kraft zijn bod tot 850 pence per aandeel en nu spreekt Carr van een “goed” bod.
In ‘Beurssucces’ Nr. 91 heb ik je op 15 september aangeraden om Cadbury te kopen, met het oog op een hoger bod. De beurskoers van Cadbury bedroeg toen 777,50 pence. Mijn verwachting was toen dat Kraft met een nieuw bod op de proppen zou komen, ergens tussen 855 en 1.070 pence.

  Die verwachting is min of meer uitgekomen. Het nieuwe bod bedraagt 850 pence. Dat is ’n goeie 9 % boven de beurskoers van toen.

  Het gaat andermaal niet om een overnamebod in cash. De biedprijs bestaat uit drie onderdelen. Er is 500 pence cash. Daarnaast is er voor 340 pence in aandelen van overnemer Kraft. En tenslotte is er een “extra” dividend van 10 pence.

  Een hoger bod moet je nu niet meer verwachten. Cadbury heeft ingestemd met het bod van Kraft en de Amerikanen zijn schrander genoeg geweest om die belofte te betonneren. Ze hebben met Cadbury een “verbrekingsvergoeding” van 118 miljoen pond (’n goeie 103 miljoen euro) afgesproken. Een tegenbieder zou niet alleen méér moeten bieden dan Kraft, maar bovendien ook nog eens die verbrekingsvergoeding voor zijn rekening moeten nemen. Dat zal niet gebeuren.

  Als je al op het eerdere bod van Kraft bent ingegaan, hoef je nu niets meer te doen. Je stemde toen al – in theorie – in met het lagere bod en dan is het zonneklaar dat je ook het hogere bod aanvaardt. Wie nog niet op het (lagere) bod is ingegaan, krijgt dezer dagen de vraag opnieuw voorgelegd door zijn bank. Ga nu zéker in op het bod.

  Zodra meer dan de helft van de aandelen in het bod zijn ingebracht, kan Cadbury overgaan tot de betaling van het “extra” dividend van 10 pence. Daarop moet wel 25 % Belgische dividendbelasting betaald worden.
Vervolgens gaan de aandelen Cadbury over in handen van Kraft. Op dat moment ontvang je 500 pence cash + 0,1874 nieuwe aandelen Kraft.

  Voor ons, inwoners van de eurozone, kan de overnameprijs dus nog op diverse manieren schommelen. Hij is afhankelijk van de wisselkoers van het Britse pond, de wisselkoers van de Amerikaanse dollar én de beurskoers van Kraft.

  Wanneer de betaling plaats heeft, is nu nog niet bekend. Afhankelijk van de wisselkoers- en beurskoersschommelingen kunnen we op dat moment nog beslissen wat we precies gaan doen.

  Toch zou ik nu al een strategie voorop willen stellen.
Als je geen Britse ponden nodig hebt, kan je die beter meteen omwisselen naar euro (tenzij we tegen die tijd een interessant Brits aandeel in het vizier zouden krijgen).

  Nu al een advies geven voor de aandelen Kraft is delicaat. Je moet wel weten dat hefboomfondsen de voorbije maanden meer dan 20 % van de aandelen van Cadbury hebben opgekocht. Zij willen een snelle winst boeken en zijn normaal niet van plan om de verkregen aandelen Kraft langere tijd bij te houden. Anders gezegd: ze zullen die wellicht zo snel mogelijk van de hand doen. Dat kan dus kort na de overname van Cadbury leiden tot een uitverkoop en dus een koersdaling van Kraft.

  Als je ook je aandelen Kraft wil verkopen, moet je dat dus doen zodra je ze in je effectenportefeuille ziet verschijnen. Als de beurskoers dan al fors aan het zakken is, kun je die aandelen Kraft beter bijhouden voor de middellange termijn. Na de waarschijnlijke correctie, volgt later wel weer een herstel. Want – wat Warren Buffett ook moge beweren – Kraft heeft géén buitenissige prijs betaald voor Cadbury en zal later zeker de vruchten plukken van deze overname.

B€UR$$UCC€$ - nr. 100 – 17 november 2009

Smit Internationale - rendement: tussen 0 en 106 % (afhankelijk van het moment van aankoop)

  We mogen nog eens zegevierend beide armen in de lucht steken. Voor de achtste keer sinds de geboorte van ‘Beurssucces’ zijn we met een aandeel Aan den arrivee!

  Boskalis, de grootste baggergroep ter wereld, neemt Smit Internationale over, het grootste sleep- en bergingsbedrijf ter wereld. Boskalis betaalt 60 euro per aandeel.

  Ik heb Smit voor het eerst vermeld in Nr. 46 van ‘Beurssucces’, op 7 oktober 2008. Het aandeel kostte toen 61,22 euro. Boskalis was toen van plan een overnamebod te doen tegen 62,50 euro en Smit had al laten weten dat die prijs te laag was. In de plaats van een hoger bod uit te brengen, blies Boskalis zijn overnameplannen toen af.

  Ik schreef het nog in Nr. 55, op 9 december 2008: “Bedrijven die een bod hebben afgeslagen, zullen in de toekomst misschien opgeslorpt worden tegen veel lagere prijzen.” Uiteindelijk valt het nog mee: 60 euro is niet zo veel lager dan 62,50 euro.

  Wie alleen aandelen Smit heeft gekocht begin oktober 2008, heeft nu een rendement van 0 %. Maar normaal gesproken, ben jij niet in dat geval. Want ik heb het in ‘Beurssucces’ ondertussen al acht keer over Smit gehad. Telkens heb ik erop gewezen dat je het aandeel mocht (bij)kopen.

  Wie voldoende durf – en geluk – had, kon Smit op 4 december 2008 op de kop tikken tegen de laagste koers van 29,06 euro. Wie dat heeft gedaan, heeft een rendement van 106 %!

  De realiteit zal wel ergens tussenin liggen. Na een eerste aankoop tegen 59,26 euro, heb ik zelf enkele keren bijgekocht tegen lagere koersen. Mijn gemiddelde aankoopkoers bedraagt 46,05 euro. Mijn rendement bedraagt dus ’n goeie 30 %.

  Het bod is nog niet officieel van start gegaan. Je kan je aandelen dus nog niet aanbieden. Je zal nog een tijdje geduld moeten oefenen. Want Boskalis en Smit zijn het nu wel eens over de overname, maar natuurlijk moet nu eerst een due diligence worden uitgevoerd. Dat is een onderzoek van de boekhouding. Dat boekenonderzoek kan nu zeer snel van start gaan en zal hooguit zes weken duren. Daarna kan Boskalis zijn overnamebod uitbrengen. De kans is dus groot dat we onze centen pas in 2010 zullen ontvangen.

  Als je dringend cash nodig hebt, zou je kunnen overwegen om je aandelen op de beurs te verkopen. Zelf ga ik dat niet doen en ik raad het je ook af. Bij een overname wacht ik altijd het normale, volledige verloop van een bod af. Daar heb ik twee goeie redenen voor.

  Als je het aandeel vooraf op de beurs verkoopt, krijg je natuurlijk nooit de volledige waarde van het bod. Want niemand zal nu aandelen Smit kopen tegen 60 euro, als hij ze straks aan Boskalis moet afgeven tegen 60 euro.

  De beurskoers zit er wel dicht tegenaan. Vorige vrijdag was de slotkoers 59,60 euro. Als je op de beurs verkoopt tegen die koers, mis je dus de laatste 0,67 %. Bovendien moet je op die verkoop beurskosten betalen. Als je het bod afwacht, krijg je 60 euro nétto.

  En er is nog een tweede reden om altijd het finale bod af te wachten: je weet nooit wat er nog kan gebeuren. In dit geval moet je geen hoger bod meer verwachten van een andere kandidaat-overnemer. Maar Ben Vree, de voorzitter van Smit, heeft zich al laten ontvallen dat de overnameprijs nog niet definitief is. “We hebben nog niet de tijd gehad om een goed inzicht in alle financiën te krijgen”, zegt Vree.

  Als je meteen zou beginnen hopen op een (veel) hogere prijs, dan wordt die hoop meteen de bodem in geslagen door de topman van Boskalis. Peter Berdowki verwacht niét dat de prijs nog zal veranderen. Toch verkies ik rustig het bod af te wachten en misschien toch nog een klein extraatje mee te pikken.


B€UR$$UCC€$ - nr. 93 – 29 september 2009

Solvay

  De Amerikaanse farmagroep Abbott neemt Solvay Pharma over. Abbott betaalt 5,2 miljard euro voor de farmadivisie van Solvay (Brussel: SOLB - BE0003470755; koers: 74,73 euro).

  Ik heb het aandeel Solvay aangeraden in Nr. 72 (15 april 2009), toen het ongeveer 65 euro kostte. Aangezien het overnameverhaal hiermee helemaal achter de rug is, zijn we Aan den arrivee ! gekomen en nemen we afscheid van Solvay. Dat is dan meteen het zevende overnameverhaal waarop we met $UCC€$ hebben ingespeeld sinds de start van B€UR$$UCC€$, een kleine twee jaar geleden.


B€UR$$UCC€$ - nr. 70 – 31 maart 2009

Mitiska - rendement: (minstens) 5,77 % in (hoogstens) een jaar

  Het was al een tijdje geleden dat we nog eens met een aandeel tot Aan den arrivee waren geraakt. De vorige keer was in Nr. 37, op 5 augustus 2008. Toen sloegen we twee vliegen in een klap. Innogenetics werd overgenomen door Solvay en Anheuser-Busch werd opgeslokt door InBev.

  Mitiska is al het zesde aandeel dat in ‘Beurssucces’ is aanbevolen en nadien tegen een hogere prijs van de beurs wordt gehaald. Ik denk niet dat ik dat hoge gemiddelde zal kunnen aanhouden (6 overgenomen aandelen in 70 nieuwsbrieven). Hoewel, als trouwe lezer weet je dat er nog een aantal ijzers in het vuur liggen.

  Topman Luc Geuten gaat via zijn vennootschap Boston een bod doen op alle aandelen Mitiska tegen 13,75 euro. Een klein jaar geleden – in april 2008 – heb ik hier aangeraden om Mitiska te proberen kopen tegen 13 euro (de beurskoers was toen nog 14,15 euro). Dat advies is later herhaald tegen lagere koersen (tegen 12,93 euro op 7 oktober 2008 en tegen 12,60 euro op 23 december 2008).

  Wie destijds meteen heeft toegehapt, haalt nu, een jaar later, een (bruto) rendement van 5,77 %. Wie wat langer heeft gewacht, haalt een hoger rendement op een kortere tijd.

  Met dat rendement zal toch niemand uitbundig triomferend Aan den arrivee komen. Het overnamebod van Geuten wordt algemeen omschreven als “krenterig”. Want tegelijk met de bekendmaking van het overnamebod, zijn ook de jaarresultaten van Mitiska gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de holding bij het afsluiten van zijn boekjaar – op 31 januari 2009 – een netto-actiefwaarde had van 15,78 euro per aandeel!

  Kunnen we van Luc Geuten verwachten dat hij dié prijs op tafel legt? Natuurlijk niet. Dat zal hij nooit doen. De overname is voor hem alleen interessant als hij de aandelen tegen een lagere prijs kan kopen. Geuten heeft voor zichzelf dus een winstmarge gereserveerd van 14,76 %.

  Het overnamebod is nog niet officieel gelanceerd. Je hoeft – en kán – dus nog niets doen. Mogelijk proberen belangenorganisaties van minderheidsaandeelhouders nog een (iets) hogere biedprijs uit de brand te slepen. De topman mag er best een geut bij doen. Enkele geuten, zelfs. Ik zal eens informeren wat mogelijk is en hou je natuurlijk op de hoogte.

  Het korte beursleven van Mitiska bevat een aantal wijze lessen voor beleggers. Het toeval wil dat ikzelf over Mitiska niet te klagen heb.

  Toen de aandelen in 1999 naar de beurs werden gebracht tegen 33,50 euro per stuk, heb ik wijselijk bedankt voor het aanbod. Vervolgens reed het bedrijf recht naar de afgrond, door een dramatische investering in de Duitse decoratie- en tapijtketen Frick en de lancering – in volle internetbubbel – van Mitiska Net Fund Europe.

  Om te overleven, moest Mitiska in juni 2005 uiteindelijk een kapitaalverhoging doen tegen 5 euro per aandeel. Er moest zo veel nieuw kapitaal worden gevonden dat de kapitaalverhoging niet alleen open stond voor de bestaande aandeelhouders. Iederéén mocht meedoen. Toén heb ik dus mijn allereerste aandelen Mitiska gekocht.

  Het is iets om in het achterhoofd te houden als straks weer bedrijven in acute geldnood kapitaalverhogingen doorvoeren. Als we – als niet-aandeelhouder – de kans krijgen om mee te doen, moeten we dat zeker aandachtig bekijken.

  Hoewel jij en ik nu de kans krijgen om met winst uit te stappen, was ík alvast liever op deze trein blijven zitten. Amper drie maanden geleden zei het bedrijf zelf nog: “Mitiska gelooft dat de financiële en economische crisis op korte en middellange termijn interessante investeringsopportuniteiten zou kunnen bieden en houdt zijn cashreserve aan om ten gepaste tijde te kunnen investeren en beloftevolle ondernemingen verder te kunnen ondersteunen.”

  Nu zegt Luc Geuten eigenlijk: “Die interessante investeringsopportuniteiten hou ik liever voor mezelf. Voor de mensen die tien jaar geleden hun vertrouwen en hun centen hebben gegeven, tegen 33,50 euro per aandeel, ça c’est la vie! Voor de mensen die drie jaar geleden het bedrijf van de ondergang hebben gered bij de kapitaalverhoging, ça c’est la vie! De koopjes die ik nu overal in Europa kan doen, zijn lekker voor mij alleen. Voor de geutelingenworp kun je elk jaar naar de Oost-Vlaamse gemeente Brakel. Ik hou mijn lekkernijen voor mezelf.”


B€UR$$UCC€$ - nr. 37 – 5 augustus 2008

Anheuser-Busch - rendement: 27 % in vier maanden

  In ‘Beurssucces’ Nr. 30 heb ik je op 27 mei aangeraden om aandelen Anheuser-Busch te kopen tegen (of onder) 55 dollar. Nu is de Belgisch-Braziliaanse brouwer InBev bereid om die van jou over te kopen tegen 70 dollar. Daarmee boek je 27 % winst.

  Bij mijn eerste aankoopadvies was er van een officieel overnambod op de brouwer van Budweiser (‘Bud’) nog geen sprake. Maar voor de goede verstaander, waren de voortekenen duidelijk.

  Toen InBev op 11 juni een officieel bod deed van 65 dollar per aandeel, bleef de directie van Anheuser-Busch daar Oost-Indisch doof voor. Jaja,… dat kennen we. A fistful of dollars extra, kan wonderen doen. Toen InBev 5 dollar per aandeel extra op tafel legde, voltrok het mirakel zich nog datzelfde weekend: dát hadden ze bij Anheuser-Busch wél goed gehoord!

  Het overnamebod is nog niet officieel gelanceerd. Je kan je aandelen Anheuser-Busch dus nog niet aanbieden aan InBev. Tegen het einde van het jaar moet alles achter de rug zijn en ontstaat de nieuwe biermastodont ‘Anheuser-Busch InBev’.

  Je zal wel niet letterlijk tot eind december op je centen moeten wachten. Misschien verschijnen ze al in november of oktober op je rekening. Of eind september?

  Je zou je aandelen Anheuser-Busch nu ook al op de beurs kunnen verkopen, maar dat zou ik niet doen. Als je geduldig wacht, zul je 70 dollar nétto per aandeel ontvangen. Als je nú verkoopt op de beurs, krijg je niet eens 68 dollar brúto, want dan moet je ook nog beurskosten betalen. Kortom: die enkele maanden geduld, bezorgen je een rendement van bijna 4 % netto. Ik hoef niet uit te leggen dat je daar op een hoogrentend spaarboekje een jaar op moet wachten.

  Misschien wacht er je ook nog een leuk extraatje. Die aandelen Anheuser-Busch hebben we eind mei (of begin juni) gekocht met dure euro’s. Die dure euro’s zijn bij onze aankoop van Anheuser-Busch omgezet in goedkope Amerikaanse dollars.

  Is het jou ook al opgevallen dat de Amerikaanse dollar niet verder wegzakt? Integendeel! De Amerikaanse dollar staat tegenover de euro op zijn hoogste niveau in zes weken. Het is goed mogelijk dat de dollar verder herstelt.

  Ik heb vroeger – in Nr. 3 - al eens uitvoerig uitgelegd waarom ik er geen voorstander van ben om te beleggen (‘speculeren’) in vreemde valuta. Dit is dan ook geen oproep om Amerikaanse dollars te kopen. Maar als je Amerikaanse dollars hébt – bijvoorbeeld omdat je aandelen Anheuser-Busch hebt gekocht – dan profiteer je nu van elke verdere stijging van de Amerikaanse munt.


B€UR$$UCC€$ - nr. 37 – 5 augustus 2008

Innogenetics - rendement: (minstens) 8 % op minder dan elf maanden

  In het allereerste nummer van ‘Beurssucces’ heb ik je op 30 oktober 2007 aangeraden om “een lotje” te kopen van Innogenetics tegen 6 euro of lager. Met die omschrijving wou ik aangeven dat biotechnologie-aandelen toch altijd een beetje een gok blijven. Maar ook dat ik er vertrouwen in had dat de nieuwe bedrijfsleiding Innogenetics eindelijk winstgevend zou maken.

  Ik was duidelijk niet de enige. De voorbije weken heeft zich een overnamegevecht om Innogenetics afgespeeld. Die strijd lijkt nu beslecht.

  Solvay heeft zijn bod verhoogd tot 6,50 euro per aandeel Innogenetics. Concurrent Gen-Probe noemt een eventuele verdere verhoging “financieel niet zinvol” en trekt zijn bod van 6,10 euro per aandeel in.

  In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Innogenetics nog gesprekken voert met twee andere bedrijven over een mogelijk tegenbod. Ik hecht daar niet veel geloof aan en de beurs blijkbaar ook niet. Want de beurskoers blijft netjes ónder de biedprijs van Solvay.

  Als de beurswaakhond CBFA het bod van Solvay tijdig goedkeurt, gaat de biedperiode van start op dinsdag 12 augustus. Je hebt er alle belang bij om dan onmiddellijk je aandelen aan te bieden. Anders verlies je het misschien uit het oog en ben je te laat. Je krijgt dan wellicht nog een tweede kans. Maar dan moet je ook zo veel langer op je centen wachten.

  De biedperiode loopt tot 5 september. Enkele dagen na het afsluiten, ontvang je de betaling van de aangeboden aandelen.

  En wat als er toch nog een hoger bod zou komen? Dat kan geen kwaad. Integendeel.

  Een tegenbieder kan toeslaan tot twee dagen voor het einde van de biedperiode van Solvay. Hij moet dan minstens 5 % hoger bieden. Dat is dus minstens 6,83 euro.

  Als dat mirakel zich zou voltrekken, dan kan je nog altijd op dat hogere bod ingaan. Op dat moment vervalt de toezegging die je aan Solvay hebt gedaan. Laat maar komen!


B€UR$$UCC€$ - nr. 31 – 3 juni 2008

Distrigas - rendement: (minstens) 36 % op zes maanden

In het jonge bestaan van ‘Beurssucces’ is Distrigas al het derde aandeel waarmee we zegevierend de finish bereiken. In Nr. 4 heb ik op 20 november 2007 aangeraden om Distrigas te proberen kopen tegen 5.000 euro of lager. Dat was toen vijf dagen lang mogelijk. In januari kreeg je drie dagen lang een nieuwe kans.

  Vorige week donderdag heeft Suez beslist om zijn Distrigas-aandelen te verkopen aan de Italiaanse olie- en gasproducent ENI. De Italiaanse groep bood 6.809,64 euro per aandeel. ENI legt geen geld op tafel. De Italianen geven Suez een pakket energieactiviteiten dat overeenkomt met de verkoopprijs van Distrigas.

  Suez had 57,25 % van Distrigas in handen. Die aandelen gaan nu over in Italiaanse handen. Met andere woorden: Distrigas krijgt een nieuwe hoofdaandeelhouder. In zo’n geval is de nieuwe hoofdaandeelhouder verplicht om ook alle andere aandeelhouders de kans te geven hun aandelen te verkopen tegen dezelfde voorwaarden.

  Ook jij en ik zullen dus kunnen verkopen tegen 6.809,64 euro. Wie gekocht heeft tegen 5.000 euro, haalt een rendement van ruim 36 %. En ondertussen hebben we ook nog een dividend ontvangen van 3,66 % netto.

  Wat doe je ondertussen met je aandelen Distrigas? Zoals je weet, ben ik er voorstander van om altijd het volledige einde van het verhaal af te wachten. Dan zal je dus nog enkele maanden op je geld moeten wachten. Maar de kans bestaat dat je voor dat geduld beloond zal worden. De kans bestaat dat ENI uiteindelijk méér zal betalen dan 6.809,64 euro. De prijs kan nog worden opgetrokken als de juiste waarde bekend is van een aantal contracten van Distrigas. Mogelijk krijg je uiteindelijk nog 7 % extra voor je aandelen Distrigas. Dat zou de overnameprijs op 7.306 euro brengen. Het is lang niet zeker of je dié prijs uiteindelijk zal krijgen, maar dat vooruitzicht is aantrekkelijk genoeg om je aandelen Distrigas nog enkele maanden bij te houden.


B€UR$$UCC€$ - nr. 29 – 20 mei 2008

Tele Atlas - rendement: (minstens) 10,80 % netto op minder dan vier maanden

  Vorige week woensdag heeft de Europese Commissie vervroegd haar goedkeuring verleend aan de overname van Tele Atlas door TomTom. Daarmee is Tele Atlas de tweede transactie in het jonge bestaan van ‘Beurssucces’ die met succes wordt afgerond.

  Ik heb Tele Atlas voor het eerst ter sprake gebracht in Nr. 16, op 19 februari. Het aandeel kostte toen 26,33 euro. Terwijl iedereen kon weten dat TomTom er 30 euro voor bood. De schrik dat ‘Europa’ de overname niet zou goedkeuren, zorgde ervoor dat je ver onder die biedprijs van 30 euro kon kopen.

  Ik zou het niet mogen schrijven – want ik heb er al eens een kwaaie reactie van een lezer voor gekregen – maar op een bepaald moment (op 11 april) kon je Tele Atlas zelfs oppikken tegen 20,21 euro. Wie zo koelbloedig was om dat te doen, heeft een bruto rendement van 48,44 % op twee maanden.

  Zelf heb ik er altijd voor gewaarschuwd om niet al te driest tewerk te gaan. Er is altijd een risico – hoe klein ook – dat ‘Europa’ een overname verhindert. Als ik jou als gek Tele Atlas had doen kopen en dát rampscenario had zich voltrokken, dan was je nu misschien razend kwaad op mij. Dan heb ik liever dat je tevreden bent met deze operatie en alleen maar hoeft te betreuren dat het nóg veel beter had kunnen zijn…

  Zelf heb ik twee keer Tele Atlas gekocht: tegen 27,13 euro en tegen 26,90 euro. Ook voor mezelf geldt dus: de winst had nóg veel groter kunnen zijn. Ik heb het al uitgerekend. Ik hou er maar 10,80 % netto winst aan over. Op iets minder dan vier maanden.


B€UR$$UCC€$ - nr. 19 – 11 maart 2008

Cumerio - rendement: (minstens) 5,26 % netto op minder dan vier maanden

  ‘Beurssucces’ is van start gegaan op 30 oktober 2007. Op maandag 3 maart 2008 is onze eerste transactie afgerond. Die dag hebben we – van overnemer Norddeutsche Affinerie - 30 euro netto per aandeel ontvangen voor onze aandelen Cumerio. Ons eerste kleine B€UR$$UCC€$.

  In Nr. 2 heb ik op 6 november inderdaad aangeraden om Cumerio te kopen tegen 28,50 euro of lager. Ik heb Cumerio toen “het betere spaarboekje” genoemd. Op minder dan vier maanden heeft dat “spaarboekje” ons nu minstens 5,26 % opgebracht.

  Minstens 5,26 %! Want het was in november, december en januari bijna doorlopend mogelijk om Cumerio ónder 28,50 euro te kopen. Op 22 januari kon het zelfs tegen 27,55 euro.